Interview met Deltionstudenten; Hoe bereiden ze zich voor op de voorrondes van de Horizon Hydrogen Grand Prix op 8 april

24 maart 2022 12:43 Nieuws

Studenten van de opleiding Motorvoertuigentechniek zijn al een aantal weken druk bezig met de voorbereidingen voor de Horizon Hydrogen Grand Prix voorrondes op 8 april. Teams met studenten van de opleiding autotechnicus strijden op 8 april tegen teams van andere ROC’s en Hogescholen tijdens de voorrondes van Horizon Hydrogen Grand Prix.

Maar wat is waterstof nou precies?
‘Waterstof is een vrij goedkope manier om aan energie te komen’, licht een van de studenten toe. ‘Er is veel water op de wereld en bij het maken van waterstof komt geen koolstofdioxide vrij. Dat komt wel vrij bij diesel of benzine. 
Het maken van waterstof kost alleen wel energie. En deze energie wil je natuurlijk ook groen opwekken door middel van windmolens en/of zonnepanelen. Maar helaas is dat nog niet overal haalbaar. Het is dus een proces waar veel bij komt kijken en waar nog veel verbetert kan worden. En daarom een proces wat perfect is als leerwerkproject in het onderwijs!'


Wat is dan nog in ontwikkeling rondom waterstof?
'Voor vrachtwagens en bussen is het nog niet zo goed als enige energie te gebruiken. Vrachtwagens en bussen zijn namelijk zwaar beladen en vragen veel energie bij het optrekken. Er moet dan dus waterstof in én een accu.
Door de extra kracht die het kost tijdens het optrekken gaat de accu snel leeg. Je zou dus beter alleen kunnen rijden op waterstof, alleen zouden dan bussen en vrachtwagens heel vaak gevuld moeten worden. En dan komt weer het onderdeel ‘logistiek’ kijken, wat voor effect heeft dat op planningen en transport?’

Begeleidend leraar Peter ligt verder toe;  ‘Er zitten dus nog wel uitdagingen aan dit soort nieuwe energievormen. Maar daardoor is het een perfect onderwerp om te integreren in het onderwijs. De studenten van vandaag zijn de medewerkers van morgen en samen werken ze aan het optimaliseren van dit soort nieuwe energievormen’.


Voorrondes Horizon Hydrogen Grand Prix Noord-Nederland 8 april
Op 8 april is het Deltion College het toneel van de voorrondes voor Noord-Nederland van de Horizon Hydrogen Grand Prix (Waterstofrace). In de voorronde strijden ongeveer 42 teams, waaronder teams van Deltionstudenten, voor een felbegeerde plek tijdens het NK.

Horizon Hydrogen Grand Prix is een uitdaging voor studenten van het vmbo, mbo en hbo. Zij bouwen een elektrisch aangedreven RC modelauto om naar een hybride waterstof aangedreven auto. Daarmee rijden zij een endurance race, waarbij het vooral gaat om het uithoudingsvermogen van de auto over meerdere uren.

Wat ons en onze studenten bezighoudt