Leraar of instructeur in het mbo

Wil je je kennis en ervaring uit jouw vak overbrengen aan onze Deltion-studenten? Word dan instructeur of leraar in het mbo! Je bent goed in begeleiden, trainen en instrueren. En je hebt een gezonde dosis geduld. Dan ben je geknipt voor een baan als instructeur of leraar in het mbo.

Wat moeten studenten weten over werken in de praktijk? Jij legt het ze uit tijdens jouw theorie- en praktijklessen. Door jouw begeleiding zijn onze studenten later echte professionele vakmensen. Je werkt bij Deltion in een onderwijsteam.

Instructeur in het mbo

Heb jij minimaal een mbo-diploma op niveau 3? Of heb je een vergelijkbaar denk- en werkniveau? Kun je laten zien dat jij een specialist bent binnen jouw vakgebied? Kun je goed in een team werken en wil je je graag ontwikkelen? Allemaal met ja beantwoord? Bekijk dan snel of er vacatures zijn als instructeur mbo op jouw vakgebied en solliciteer meteen!

Werk je op een ander ROC? Of werk je bij de overheid of in het bedrijfsleven? Solliciteer gerust naar een baan als instructeur bij het Deltion.

Volg de opleiding instructeur mbo
Aangenomen als instructeur mbo? Je gaat dan gelijk aan het werk en volgt daarnaast een interne deeltijd opleiding tot instructeur. Dit is nodig om les te mogen geven. Het geleerde breng je dus gelijk in de praktijk. Je sluit je opleiding af met een mbo-diploma op niveau 4.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Jij hebt kennis uit de praktijk.Tijdens de deeltijdopleiding tot instructeur leer je hoe je dit overbrengt op mbo-studenten. Met je diploma op zak weet jij bijvoorbeeld hoe je lesplannen opstelt, verschillende werkvormen inzet en de sfeer in de klas goed houdt.

Tijdens je opleiding:
  • Werk je een aantal uur als mbo-instructeur, minimaal 0,2 fte.
  • Leg je examens af in Nederlands, rekenen en burgerschap.
  • Volg je een aantal keuzedelen, die passen bij jouw vakgebied en opleiding.

Je krijgt ondersteuning en begeleiding, bijvoorbeeld door intervisie, videobegeleiding, coaching en lesbezoeken. Je opleiding duurt ongeveer een jaar.

Word leraar bij Deltion

Wil je werken als leraar op het Deltion College? Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor jou. Je kunt aan de slag als leraar aan het mbo met één van de volgende zaken:

  • Een afgeronde hbo-lerarenopleiding
  • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding
  • Minimaal drie jaar ervaring in het beroep waarin je les wilt geven. Daarbij beschik je over een hbo-werk en denkniveau (dit blijkt uit een assessment)
Geen onderwijsbevoegdheid?
Heb je een hbo-diploma of drie jaar praktijkervaring? Dan kun je de opleiding ‘Pedagogisch Didactisch Getuigschrift’ volgen, op kosten van het Deltion College. Om de opleiding te volgen moet je 0,4 fte in dienst zijn en binnen 2 jaar je opleiding afronden met een diploma. Lees meer over het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift.

Technische zij-instromer? Volg dan de opleiding PDG Techniek!
Heb je een technische achtergrond en wil je lesgeven op het mbo? Dan is de opleiding PDG Techniek iets voor jou. Dit is een initiatief van het Deltion College en NHL Stenden. Lees alles over PDG Techniek.

Oriëntatie op het onderwijs

Lijkt het jou leuk om te werken als leraar of instructeur binnen een mbo-instelling als Deltion? Is de stap naar een sollicitatie wellicht nog te vroeg? Oriënteer je dan eerst op het verzorgen van onderwijs door de cursus ‘Eén pas voor de klas’ te volgen.

Tijdens ‘Eén pas voor de klas’ doe je in vijf dagdelen kennis en ervaring op over het lesgeven binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Uiteraard ontmoet je er ervaren leraren die hun ervaringen uit de praktijk delen. Waardoor jij een duidelijk(er) beeld krijgt van het verzorgen van onderwijs en de doelgroepen binnen het mbo.

Tevens oefen je jouw presentatievaardigheden of ontwikkel je deze verder. Met kennis over effectief klassenmanagement, diverse activerende werkvormen én handvatten omtrent het pedagogisch handelen verlaat jij de cursus. En wie weet, zet jij daarna de stap naar het onderwijs!

Enthousiast geworden? Klik hier voor overige informatie en om je aan te melden voor deze cursus.

Hatseklas
Kijk ook eens op Hatseklas. Daar vind je van alles over opleidingen, leer- werktrajecten en studiefinanciering voor prachtige en uitdagende banen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Ook staan er ervaringsverhalen van mensen die de stap naar het onderwijs al hebben gezet.