Kyla

Na vijf jaar in de bediening kreeg Kyla van der Kerff de vraag of ze het leuk zou vinden om kok te worden. Enthousiast ging ze de uitdaging aan. Onder de voorwaarde dat ze ook een koksopleiding mocht doen.

De opleiding dierverzorging die Kyla na de middelbare school was gaan volgen, bleek niet bij haar te passen. Ze stopte ermee en ging aan het werk in de horeca. Zonder diploma.

Er is een groot tekort aan goed opgeleide koks

Met veel plezier werkte ze in de bediening, draaide ze lunches en maakte ze taarten. Totdat de enige kok wegging en Kyla de vraag kreeg of zij zijn plaats zou willen innemen. ‘Koks zijn schaars, er is een groot tekort aan goed opgeleide koks. Het leek mij een superleuke uitdaging om kok te worden. Maar ik wilde het wel goed doen, en mezelf verder ontwikkelen. Daarom ben ik de brancheopleiding SVH Kok op mbo-niveau 2 gaan volgen.'


Motiverend
Een dag per week heeft Kyla les in de keuken van Deltion. Je zou verwachten dat het tijdens zo’n les een drukte van belang is, maar nee: je kunt er een speld horen vallen. Kyla: ‘Iedereen die deze opleiding volgt - de jongste is 18, de oudste 57 - is hier omdat hij of zij dat graag wil. Heel motiverend! We overleggen veel en leren van elkaar. Je ziet elkaars creativiteit, ieder legt zijn eigen accenten. De leraren dagen ons uit om risico’s te nemen en dingen uit te proberen.’

Het gaat mij niet om het papiertje. Ik wil groeien in mijn kok-zijn

Ontwikkeling
‘Koken, mensen blij maken en laten genieten: het is voor mij inmiddels echt een passie geworden’, zegt Kyla. ‘Na de zomer ga ik verder met niveau 3, een opleiding tot zelfstandig werkend kok. Als enige kok van restaurant Moellies werk ik al zelfstandig. Maar het gaat me niet zozeer om het papiertje. Ik wil gewoon groeien in mijn kok-zijn. Het ambacht leren. Een mooie keuken neerzetten voor een volle zaak. Niets is mooier dan positieve reacties krijgen op een gerecht dat je hebt gemaakt. Of ik daarna nog een opleiding ga doen? Ik twijfel nog. Misschien de opleiding tot leermeester. Ik zie wel.’