Varieer met open leermaterialen

10 februari 2022 15:00 Nieuws

Het ontwikkelen van blended onderwijs vraagt om divers leermateriaal. Ben je zelf op zoek naar gevarieerd materiaal? Dan zijn open leermaterialen wat voor je. Dit artikel geeft je praktische tips om open leermaterialen in te zetten.

Veel docenten delen informeel hun leermaterialen. Dat doen ze in hun team, met andere teams, of binnen een vakcommunity. Open leermateriaal gaat hier een stap verder in: dit leermateriaal is voor iedereen toegankelijk.

Definitie open leermateriaal
Surf definieert open leermateriaal als: ‘Digitaal leermateriaal dat is gepubliceerd met een open licentie, zoals bijvoorbeeld creative commons. Zo’n licentie staat gebruikers toe het werk te kopiëren, (her)gebruiken, bewerken, opnieuw arrangeren en verspreiden.’

Hier vind je open leermaterialen
Open leermaterialen zijn vaak digitale leermaterialen. Denk aan pdf-documenten, presentaties, video’s, infographics of online modules. Je vindt ze onder andere op:

  • Deltion open online modules. Dit is een selectie van de open materialen van het Deltion College.

  • Wikiwijs. Hier vind je vooral materialen voor het mbo. Er staat per opleidingsdomein een selectie van materialen. Na de update van Kennisnet staan hier ook Xerte-materialen, zoals interactieve e-learning en websites.

  • Allyoucanlearn. Een platform voor studenten en docenten Zorg & Welzijn. Met een gratis account heb je toegang tot bijna 250 modules.

  • Edusources. Deze databank voor het hoger onderwijs is vergelijkbaar met Wikiwijs.

  • Internationale databanken met open educational resources (OER), bijvoorbeeld OERCommons.org. Vooral handig voor Engelstalig materiaal.

Check de kwaliteit
Zowel in Wikiwijs als Edusources waarderen gebruikers het materiaal. Je ziet dus wat andere docenten van het materiaal vinden. Maar: alleen jij als docent kunt de vakinhoudelijke kwaliteit beoordelen. En bepalen of het materiaal didactisch aansluit bij je studenten.
Let vooral op de volgende zaken, wanneer je de kwaliteit van open leermaterialen beoordeelt:

  • Actualiteit

  • Aanwezigheid van bronvermeldingen

  • Geen taalfouten

  • Geen dode links
  • ​Kwaliteit van beeld en geluid (bij video en audio)

Beoordeel je de kwaliteit van e-learning? Dan kun je ook de controlepunten uit het hoofdstuk ‘Revisie’ van de Standaardwerkwijze online modules gebruiken.

Voldoet het open leermateriaal niet helemaal aan wat jij nodig hebt? Dan mag je het meestal zelf aanpassen. Je deelt je verbeterde versie na afloop. Zo verbeteren docenten samen de kwaliteit van open leermateriaal.

Meer informatie
Meer weten over open leermaterialen? Kijk op de tegel afstandsonderwijs op het (interne) Deltionportaal. En bezoek Starten met open leermaterialen van Surf. Of mail voor meer informatie de adviseurs van het MICT (Deltion College).

Meer voor docenten

Wat ons en onze studenten bezighoudt