background

Techniek & Gebouwde Omgeving

Gebouwgebonden Elektrotechniek

Elektrotechniek speelt een belangrijke rol in de samenleving van nu en van de toekomst. Je drukt op een knop en het licht gaat aan of uit. Je zet je computer aan om even aan een verslag te werken of om een spelletje te doen. Je haalt ijsblokjes uit de vriezer voor een koel glas drinken. Ook je mobieltje, je stereo-installatie, verkeerslichten, pinnen, betalen met je chipknip, internetten en tv kijken zijn producten en handelingen waarin elektrotechniek een belangrijke rol speelt. Het gaat zowel om kleine installaties als industriële systemen. Elektrotechniek is onmisbaar om onze maatschappij te laten draaien. In de elektrotechniek zijn continu vakmensen nodig om elektrische aanpassingen te ontwerpen, bouwen, onderhouden en repareren. Werken in de elektrotechniek brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Er zijn bepaalde risico’s aan verbonden: je moet veilig, nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken.

Volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines, liften: het zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Alleen of samen met collega's zorg je ervoor dat machines worden samengesteld en opgebouwd uit verschillende onderdelen. Daarna test je de machine en zorg je voor het installeren en afregelen ervan. Je werkt meestal bij grote metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.

Automatisering in fabrieken, verkeerslichten, ventilatie en verlichting in tunnels, treinen, trams en grote schepen, beweegbare bruggen en sluizen : je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn elektrotechnische industriële producten en systemen voor nodig. Technici moeten deze apparatuur perfect maken, samenstellen, installeren afstellen, inregelen en testen, zodat een veilige en duurzame werking gegarandeerd is.

Hieronder zie je het overzicht van opleidingen die Deltion in deze richting aanbiedt.

movie

Leon,Student

‘Mechatronica is een combinatie van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Ik heb de opleiding Werktuigbouwkunde op niveau 4 al afgerond. En nu kan ik ook meer leren over Elektrotechniek.’