background

Audicien

Het werk

Een audicien heeft een veelzijdig beroep. Je bent van alle markten thuis: in technische en medische zin weet je waar je over praat. Maar ook commercieel sta je je mannetje. In het audicienbedrijf ontvang je klanten en je zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Je onderzoekt welke oplossing het oor nodig heeft en vertaalt dat naar een passend hulpmiddel. Daarbij houd je rekening met de wensen en het budget van de klant. Uiteraard ben je op de hoogte van de laatste hoor-oplossingen en dat laat je zien in het advies. De kwaliteit van het product en jouw service zorgen ervoor dat de klant blijft terugkomen.

Beroepseisen

 • je kunt zelfstandig werken
 • je hebt gevoel voor de technische kanten van het vak
 • je hebt gevoel voor de paramedische kant van het vak
 • je kunt geconcentreerd en nauwkeurig werken
 • je hebt een goede fijne motoriek
 • je onderhoudt contacten met KNO artsen
 • je kunt goed omgaan met mensen
 • je kunt goed luisteren en adviseren

Audicien BBL 4

School en werk

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren.Voor deze opleiding moet je minimaal 17 uur per week bij een werkgever aan het werk zijn. Je gaat een dag per week naar school.

Versnellen via maatwerk

Ben je in het bezit van een afgerond havo-diploma, of heb je relevante werkervaring? Dan is het mogelijk de opleiding met een aangepast programma te doorlopen. Je behaalt dan sneller je diploma (indicatie: 2 jaar). Op basis van de intake wordt bepaald welke studieduur haalbaar is.

Inhoud van de opleiding

In je opleiding krijg je onder andere de vakken: Anatomie, Pathologie, Audiologie, Geluidsleer, Audiometrie, Techniek van het hoortoestel, Otologie, Otoscopie, Wiskunde en Natuurkunde.

Naast deze beroepsgerichte vakken krijg je te maken met algemene onderdelen zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen, waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden en verdiepen. Voor deze opleiding kun je in elk geval kiezen uit:

 • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit (240 uur)
 • Engels B1/B2 (240 uur)
 • Verdieping audiologisch advise (240 uur)
 • Verdieping audiometrische evaluatie (240 uur)
 • Verdieping hoorhulpmiddelen (240 uur)
 • Ondernemersschap mbo (480 uur)

Examinering en diplomering

Tijdens je opleiding krijg je te maken met voortgangstoetsen en examens. Voortgangstoetsen zijn een hulpmiddel om jou en je omgeving (leraren, ouders) te laten zien welke kennis en vaardigheden je beheerst en op welke onderdelen je je nog kunt verbeteren. Je bespreekt je studievoortgang regelmatig met je studieloopbaanbegeleider. Hij begeleidt en adviseert je en schakelt, indien nodig, extra ondersteuning in. De examens zijn er om te beoordelen of je bekwaam bent als beginnend beroepsbeoefenaar en of je voldoet aan alle kerntaken. De vakken Nederlands, rekenen en Engels (alleen op niveau 4) en het vak Loopbaan & Burgerschap zijn verplichte vakken en kennen een examen. Op welke manier deze examens meetellen kun je terugvinden in het examenplan. Verder moet je voldoende uren stage hebben gelopen. Als je aan al deze eisen voldoet heb je recht op het diploma. De beschrijving van de examens vind je in het examenplan van de opleiding.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie (Meld je bij voorkeur aan vóór 1 april) en in februari.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

Verder de verwachten opleidingskosten (zoals aanschaf studieboeken, softwarelicenties en werkboeken) ongeveer:

 • Leerjaar 1 € 475,-
 • Leerjaar 2 € 20,-

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en er tenminste één van de vakken wiskunde, natuurkunde of scheikunde;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring.
 • Wis- en natuurkunde vakken zijn een pré.
 • Een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.