background

ICT individuele opleidingen

Het werk

ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. Lang niet alle mensen die een computer voor hun eigen werk gebruiken, zijn kenners. Mensen met verstand van informatica weten heel veel van de mogelijkheden van computers. Ze onderhouden het "computerpark" van een bedrijf en maken andere medewerkers wegwijs in de soft- en hardware. Er zijn natuurlijk ook mensen die zich bezig houden met programmeren: zij ontwikkelen bijvoorbeeld specifieke software voor een bedrijf. In de automatisering draait het veelal om het zoeken naar automatiseringsoplossingen voor problemen op gebied van informatieverwerking en aansturing van productieprocessen. Daarbij werk je zowel met mensen als met computers. Als IT-er heb je niet alleen verstand van computers en de mogelijkheden daarvan, maar ook van communicatietechniek, administratie. Daardoor kun je verband leggen tussen een concreet probleem en mogelijke oplossingen met behulp van computers.

De IT-er zit niet alleen achter een computer: hij/zij komt ook in de kantoren en productieruimten van het bedrijf. Daar wordt overlegd met mensen, hun wensen worden door de IT-er gerealiseerd.

De leerweg

Je kunt de opleidingen binnen het ICT-Lyceum via 2 leerwegen volgen. Via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage) vindt zowel het praktijk- en theorieonderwijs als de beroepspraktijkvorming (stage) vanuit de school plaats. Je kunt de opleidingen ook volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken): dit zijn de deeltijdopleidingen waarbij je via het systeem ‘werkend leren’ je vakdiploma’s kunt halen. Je hebt zo’n 4 dagen per week een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je per week ongeveer 1 dag naar school.

Individuele opleidingen

Alle opleidingen, zowel via BOL als BBL, zijn ook via een individueel traject te volgen. Bij een individueel traject is instroom gedurende het hele jaar mogelijk. Je studeert zelfstandig in je eigen tempo, begeleid door vakleraren. Je maakt een eigen opleidingsplan in overleg met je persoonlijke loopbaanbegeleider. Daardoor is ook individuele diplomering mogelijk: je krijgt je diploma zodra alle opdrachten naar behoren zijn uitgevoerd en je voor alle toetsen bent geslaagd. Bij de individuele opleidingen deel je dus zelf je studie in. In overleg met je begeleider pas je het programma aan jouw persoonlijke situatie aan. Dat geeft vrijheid, maar vraagt van jou zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen, allemaal competenties die de professionele ICT-er kenmerken!

In de individuele opleidingen heeft de BPV (beroepspraktijkvorming) een belangrijke plaats. Het aandeel van stage of werk in de opleiding ligt tussen de 40% en 60%.

Als je kiest voor een BBL-opleiding (school en werken) worden de dagen die je werkt en die je naar school gaat afgestemd tussen jou, het bedrijf en Deltion. Alle BBL-opleidingen zijn alleen individueel te volgen. Meestal ben je 4 dagen aan het werk en één dag per week op school.

Als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid kun je dat aangeven op het aanmeldingsformulier bij ‘opleiding’.

Doorstroom

Het ICT-Lyceum biedt je alle mogelijkheden en faciliteiten om een diploma te behalen. Op niveau 2 volg je de opleiding tot Medewerker ICT. Deze opleiding is alleen in een individueel traject te volgen, zowel in de BOL als in de BBL. Na deze opleiding kun je doorstromen naar de opleiding op niveau 3: Medewerker Beheer ICT. Op niveau 4 kun je een diploma behalen voor de opleidingen ICT-Beheerder, Netwerkbeheerder en Applicatieontwikkelaar. Deze laatste wordt alleen via BBL aangeboden.

Toelatingseisen

Heb je Havo/VWO gedaan, of heb je een andere MBO-opleiding afgerond? Dan zijn de individuele ICT-opleidingen een prima oplossing voor jou. Ook als je tussentijds wisselt van een andere MBO-opleiding naar het ICT-Lyceum, ben je van harte welkom bij de individuele opleidingen. Voldoe je niet aan genoemde vooropleiding, maar wil je wel graag in je eigen tempo de opleiding volgen? Neem dan contact op met het ICT-Lyceum.

Meer informatie

Heb je interesse in de individuele opleidingen van het ICT-Lyceum? Vragen over ICT-Flex opleidingen kun je stellen aan de heer H. Koopmans, leraar ICT-Flex, e-mail:[email protected], tel. (038) 853 41 57.

aanmeldeninformatie aanvragen