background
+Hoe zit het mbo in elkaar?

Je kunt een mbo-opleiding volgen op vier verschillende niveaus. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je kunt starten. Lees hier meer over de niveaus in het mbo.

+Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Een mbo-opleiding heb je in twee soorten: Beroepsopleidende leerweg (BOL) en de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

BOL: In deze leerweg ga je vaak alle dagen van de week naar school en loop je blokstages.

BBL: Dit is een combinatie van werken en leren. Je hebt zo’n vier dagen in de week een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één dag (of middag en avond) per week naar school.

+Hoe regel ik een leerbedrijf voor de BBL-opleiding

Stage in de BBL-opleiding duurt drie tot vier dagen per week. Het gaat bij BBL om werken (betaalde baan) met daarnaast één dag (of middag/avond) of twee avonden per week school. Je bent als student zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek die aansluit bij de opleiding die jij gaat volgen. Het bedrijf of de instelling moet een erkenning als leerbedrijf hebben van het landelijke kenniscentrum waar de opleiding onder valt. Voor meer informatie over de kenniscentra klik hier.

Praktijkovereenkomst
Voor de duur van de periode die je werkt bij het leerbedrijf wordt een praktijkovereenkomst afgesloten tussen je werkgever, het Deltion College en jij, de student. Als de relatie tussen jou en het leerbedrijf beëindigd wordt, kan je overstappen naar een ander gecertificeerd leerbedrijf.

+Overzicht van erkende leerbedrijven


Er zijn voor diverse branches handige sollicitatiekanalen, bijvoorbeeld voor adresgegevens over erkende leerbedrijven per branche.

Stagemarkt
Bij de stagemarkt zijn ruim 180.000 erkende leerbedrijven aangesloten. Voor de website van Stagemarkt, klik hier.

Samenwerkingverbanden
Naast erkende leerbedrijven, die een werkplek bieden aan studenten, kent de technische sector bedrijven die zich hebben verenigd in samenwerkingsverbanden van leerbedrijven. Dit zijn regionaal georganiseerde groepen van leerbedrijven. Deze samenwerkingsverbanden beschikken zelf over een praktijkaccommodatie voor aanvullende praktijk.

Solliciteren bij een samenwerkingverband
Een BBL-student die een werkplek zoekt in de bouw, schilderen, metaal, electro- of installatietechniek kan bij de samenwerkingsverbanden solliciteren. Ook zijn er detacheringsbedrijven, die collectief BBL-studenten in dienst nemen en plaatsen in leerbedrijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de sector logistiek en vervoer. De twee detacheringsbedrijven zijn Aldiver en Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Meer informatie?
Voor aanvullende informatie, klik hier. Je vindt dan informatie en sollicitatietips voor BBL-studenten. Ook detacheringbureaus, UWV’s en uitzendorganisaties zijn prima sollicitatiekanalen. Bel voor meer informatie het Studenten SuccesCentrum, tel (038) 850 30 00 of mail [email protected].

Antwoord niet gevonden?

Neem dan contact op met het Studenten Succescentrum, [email protected] (038) 850 30 00.