Stage opleiding opticien

In het lesprogramma van de opleiding opticien leer je steeds meer over de drie belangrijke onderdelen van het beroep opticien; de werkplaats, de winkel, en de oogmeetruimte. Het werken in elke ruimte vraagt om specifieke praktische en theoretische kennis, en alles samen vormt het beroep van opticien op niveau 4. De opleiding heeft een eigen optiekwinkel binnen school waar je leert klanten te helpen.

De kennis wordt verdeeld over drie schooljaren aangeboden in zes thema’s.

De zes thema’s per semester:

Kennismaking met optiek

In dit thema maak je kennis met theoretische en praktische basisvaardigheden zoals een bril afpassen, anatomie en licht-practicum.

Basisvaardigheden voor de opticien

In dit thema verdiep je je verder in winkel vaardigheden zoals glasslijpen, verkoop, inkoop, mode, contactlens instructie, en ook in theorie zoals anatomie en theoretische optica.

De opticien als winkelmedewerker

Dit thema start in je tweede jaar en gaat dieper in op winkel en werkplaats praktijk en theorie van pathologie, optica en bedrijfsvoering. Tijdens dit thema start je verdiepende keuzedeel op het gebied van kennismaking met contactlensaanpassing, of ondernemerschap. Je kunt in het tweede jaar ook deelnemen aan een excellentieprogramma.

De opticien als verkoopadviseur

In dit thema maak je kennis met het oogmeten, leer je met klachten omgaan en verdiep je je verder in de theoretische optica.

De opticien als vaktechnisch medewerker

Dit thema start in het derde jaar. Je verdiept je steeds meer in de oogmeting, zowel praktijk als theorie, theoretische optica, en in de verdiepende keuzedelen binoculair zien, of ondernemerschap. Ook in dit jaar kun je een excellentieprogramma volgen. 

De opticien als refractionist

Je sluit je opleiding in het laatste thema af met theorie en praktijk oogmeting en optica.

Loading the player ...