Zwolle,
12
december
2018
|
10:25
Europe/Amsterdam

Potentie werkplekleren met leertechnologie enthousiasmeert opleiders en werkgevers in zorg

Inspiratiesessie maakt mogelijkheden tastbaar

Samenvatting

De zorg kent vanouds een leercultuur. Het grootste deel van scholing wordt nog steeds ingevuld met formeel leren: met een leraar in een leslokaal. Nu de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen en alle handen op de werkvloer nodig zijn, is er vraag naar alternatieve vormen van leren: methodes waarbij werknemers en teams terplekke snelle leercurves realiseren. Nieuwe leertechnologieën maken het mogelijk. het Deltion College, Landstede en CSS Breda organiseerden op 11 december samen een inspiratiesessie over een veelbelovende ontwikkeling.

Innovatie-vriendelijk klimaat
Voor de inspiratiesessie gold een maximum van 50 deelnemers en de sessie over werkplekleren en leertechnologie was snel volgeboekt. "Een indicatie voor de openheid binnen de zorgbranche om nieuwe wegen te verkennen", aldus Erik Mondriaan, onderwijsadviseur bij het Deltion College in Zwolle. De reacties uit de zaal zijn overwegend positief en constructief. De voorbeelden en de doe-sessie aan de beeldtafel helpen daarbij. Hoe weet je anders hoe je via een snapshot een werksituatie vertaalt naar een leersituatie en hoe je dit materiaal ook kunt gebruiken in het dagonderwijs voor jongeren?

Efficiënter leren
Eén ding is duidelijk: dankzij leertechnologie wordt het ontwikkelen van personen, organisaties en branches een stuk efficiënter. Het zijn allemaal beproefde inzichten: door te werken met beelden en game-elementen beklijft de informatie beter. Het snel kunnen delen, de feedbackmogelijkheden en de meetbaarheid vergroten de leeropbrengst. En de afgedwongen groepsdynamiek zorgt dat het ‘sociaal leren’ alle ruimte krijgt, vele malen krachtiger dat individueel e-learning. "Deze manier van leren, ook wel werkplekleren genoemd, past goed bij de zorg", stelt Mondriaan. "Samen met CSS Breda hebben we interessante pilots lopen bij meerdere werkgevers in de regio Zwolle. Ons streven is om iets neer te zetten waarmee we als opleiders en instellingen snel kunnen meebewegen met een snel veranderende omgeving."