Zwolle,
24
januari
2019
|
10:34
Europe/Amsterdam

Medewerkers vanuit de zorg, ICT en techniek doen mee aan een zorg-hackathon bij Deltion

Mevrouw De Vries is 85, dementerend en heeft de longziekte COPD. Ze heeft veel zorg nodig; van de thuiszorg en van mantelzorgers. Met welke hulpmiddelen kunnen we haar ondersteunen en de zorginzet verkleinen? Het is één van de twee casussen waarvoor tien teams met medewerkers vanuit de zorg, ICT en techniek vandaag oplossingen bedenken. Ze doen dit tijdens een Hackathon van het Zorgtrainingscentrum bij het Deltion College.

“In de dagelijkse zorg voor cliënten en patiënten komen zorgmedewerkers veel problemen tegen. Problemen die misschien wel makkelijk op te lossen zijn. Met technologische hulpmiddelen als domotica kan iemand bijvoorbeeld langer in zijn eigen omgeving blijven wonen”, zegt Jolanda van Til, projectleider bij het Zorgtrainingscentrum.

Twee casussen
“Zo zijn er heel veel ideeën en oplossingen mogelijk waarmee we de kwaliteit van leven en het leefplezier van mensen kunnen verbeteren. Daarom zetten 35 mensen uit de zorg, ICT en techniek vandaag hun deskundigheid in tijdens een hackathon”, vervolgt Van Til. Een hackathon is een activiteit waarbij deelnemers in korte tijd creatieve oplossingen zoeken voor (technologische) problemen.

De concrete problemen die de deelnemers oppakken zijn de casus van mevrouw De Vries en een casus rond epilepsie. Om tot nieuwe inzichten te komen, krijgen de deelnemers begeleiding van creatief specialist Frank Los. De casussen zijn aangeleverd door zorgpartners van het Zorgtrainingscentrum, Viattence en de Baalderborg Groep.

Ideeën pitchen voor jury
Aan het eind van de dag pitchen de teams de ideeën die worden beoordeeld door een deskundige jury. Het winnende team krijgt twee prijzen: een diner in 'Lokaal038’, één van de restaurants van het Deltion College en een adviesgesprek met een business developer van het Health Innovation Park (HIP) om te kijken hoe het idee te realiseren is.

Landelijke e-healthweek
De Hackathon vindt plaats tijdens de landelijke e-healthweek in januari.