Zwolle,
01
februari
2019
|
12:44
Europe/Amsterdam

Leer-werktraject Verzorgende IG-Maatschappelijke Zorg is officieel van start

“Een gouden kans voor mij”

Samenvatting

Clarissa Westhuis (48) kwam na een carrière in de administratie in 2016 werkeloos thuis te zitten. “Mijn werkgever ging failliet. Ik heb daarna wel korte periodes gewerkt, maar nooit een vast contract gekregen.” Via het UWV werd ze gewezen op het leer-werktraject voor Verzorgenden IG en Maatschappelijk Zorg. Donderdag 31 januari ontvingen Clarissa en haar klasgenoten het certificaat voor het voorbereidingstraject. Het leer- werktraject is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen twee mbo’s, acht werkgevers, gemeente Zwolle, UWV en de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn.

Omscholing
Dit leer-werktraject heeft als doel om mensen vanuit het UWV, de gemeentelijke bijstand of zij-instromers, de kans te geven om te scholen richting de zorg. “In dit werkveld is er een tekort aan personeel. Door het omscholen van mensen uit krimpsectoren richting de zorg, snijdt het mes aan twee kanten. We leveren een bijdrage aan het personeelstekort in de zorg en we helpen mensen aan een betekenisvolle baan,” vertelt Agnes Mulder van Deltion. Alien Telman, P&O-adviseur van InteraktContour kan dit beamen: “Voor Clarissa een gouden kans, maar ook voor ons als werkgevers. We zijn altijd op zoek naar gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Door dit traject volgen onze nieuwe medewerkers een opleiding van gemiddeld twee jaar en krijgen ze bij ons een leer-arbeidsovereenkomst aangeboden. Als ze de opleiding met een diploma afronden, hebben ze ook nog eens zicht op een vaste aanstelling.”

Speeddate
Tijdens een speeddate werden de kandidaten gekoppeld aan een instelling, waarna een capaciteitentest, loopbaangesprek en een sollicitatiegesprek bij de instelling plaats vond. Vervolgens startten de kandidaten met een voortraject en een stage. Alien: “De kandidaten die gestart zijn met het voortraject hebben allen vandaag het certificaat in ontvangst mogen nemen. Per 1 februari zijn acht leerlingen aangenomen bij InteraktContour die aan dit traject gaan deelnemen. Nu gaan ze echt bij ons aan de slag en volgen ze de opleiding Verzorgende IG, Maatschappelijke Zorg of een combinatie hiervan.”

Clarissa is erg blij met deze gouden kans: “Mijn kinderen zijn zelfstandig, waardoor ik ook tijd heb om bijvoorbeeld onregelmatig te werken. Wat natuurlijk wel een voorwaarde is in deze sector. Daarnaast vind ik het fijn dat deze mogelijkheid mij geboden is, want werken met mensen heeft mij altijd aangetrokken. Ik ben weer op de arbeidsmarkt en mag een opleiding volgen.” Clarissa werkt inmiddels 24 uur in de week bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, waarvan ze vier uur in de week betaald krijgt om naar school te gaan. De overige vier uur van de schooldag is investering van eigen tijd.

Maatwerk
Het leer-werktraject is een samenwerkingsverband tussen Deltion, Landstede, InteraktContour, Zonnehuisgroep IJssel- Vecht, Driezorg, IJsselheem, Carinova, RIBW, Zorggroep Oude- en Nieuwe Land, Juvenile Overcoming Trouble, UWV, Gemeente Zwolle en de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. Dit traject biedt mensen de kans met een uitkering of WW tot omscholing en werk in de zorg. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Jolien Kunst; [email protected]