Zwolle,
10
februari
2017
|
13:59
Europe/Amsterdam

Infra-studenten reconstrueren deuren sluis Westerveld

Samenvatting

Het Deltion College en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zorgen voor een bijzondere renovatie van een cultuurhistorische sluis in Zwolle: de oude ‘uitwateringssluis’ Westerveld. Het krooshek en de loopbrug voldoen niet meer aan de gestelde eisen en worden vervangen. Daarnaast wordt de oude sluiskom gerestaureerd en krijgt de sluis nieuwe sluisdeuren, geheel in lijn met de oorspronkelijke deuren. Studenten van het Deltion College reconstrueren en plaatsen deze ‘moderne historische’ deuren. Met de opknapbeurt verbetert het waterschap het peilbeheer en draagt het bij aan behoud van watererfgoed. Komende maand moet de klus zijn geklaard.

Samenwerkingsproject
De herstelwerkzaamheden kennen een voortvarend begin. Grondwerk, sloopwerk en overige voorbereidende klussen zijn gestart. 32 tweedejaarsstudenten van de opleiding Infra begonnen met het in ere herstellen van de oude karakteristieke sluisdeuren. Deze maken ze op een oude ambachtelijke manier, zodat de deuren passen in de tijdgeest van de oude sluis. Zomaar een voorbeeld van de uitdagende samenwerkingsprojecten waarmee het Deltion College studenten en medewerkers stimuleert zich praktijkgericht te ontwikkelen.

Tand des tijds

Make-over
Sluis Westerveld heeft lange tijd de tand des tijds doorstaan, maar is nu toch echt aan een make-over toe. Toen omstreeks 1400 de dijk langs het Zwarte Water werd aangelegd, moest een zogeheten uitwateringssluis worden gebouwd om het water van de Westerveldse Aa af te voeren. Deze sluis verloor haar functie toen in 1879 een stoomgemaal werd gebouwd, later vervangen door een elektrisch gemaal.

Droge voeten
Een uitwateringssluis is niet te vergelijken met een schutsluis die boten naar hoger gelegen water verplaatst. Met een uitwateringssluis kan water worden afgevoerd of juist worden tegengehouden. Zo werden de deuren van sluis Westerveld gesloten bij hoogwater aan de Zwarte Water-kant. Daarmee hield het achterliggende gebied droge voeten.

BouwApp
De voortgang van de renovatie van sluis Westenrveld is te volgen via de gratis BouwApp voor smartphone of tablet. De BouwApp is te dowloaden in de App Store met als zoekterm ‘Sluis Westerveld’.

Deltion-studenten bouwen zelf deuren voor sluis Westerveldopens in new window
ZWOLLE - Tweedejaars Deltion-studenten van de opleiding Infra bouwen nieuwe sluisdeuren voor de sluis Westerveld.
10
feb
2017
www.ad.nl
Video | Deltion-studenten bouwen zelf deuren voor sluis Westerveldopens in new window
ZWOLLE - Tweedejaars Deltion-studenten van de opleiding Infra bouwen nieuwe sluisdeuren voor de sluis Westerveld. Het sluisje staat vlakbij het gelijknamige bos aan de rand van Zwolle en is meer dan honderd jaar oud.
08
dec
2016
www.destentor.nl
Echte sluisdeuren maken, dat is bepaald geen kattenpis opens in new window
Tweedejaars Deltion-studenten stropen hun mouwen op voor het echte werk.
08
dec
2016
(pdf)
Bijzondere renovatie cultuurhistorische sluisopens in new window
Weblog Zwolle: Het Deltion College en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zorgen voor een bijzondere renovatie van een cultuurhistorische sluis in Zwolle: de oude ‘uitwateringssluis' Westerveld.
08
dec
2016
www.weblogzwolle.nl