Zwolle,
20
mei
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Deltionstudenten zien waterstof brandstof in praktijk bij vervoersmaatschappij Keolis

De leerlingen van nu zijn de technici van straks. Nieuwe aandrijftechnieken en energiezaken staan voor de komende jaren op de agenda. Waterstof zal daar een prominente rol in spelen. De nieuwe technici krijgen een ander type voertuig straks in onderhoud. Een prima uitdaging!
Jan van Beckhoven van Hymove
Er is steeds meer vraag naar minder uitstoot. Daarnaast raken de fossiele brandstoffen bijna op. We worden op school opgeleid over nieuwe brandstoffen en het is tof om nu ook in de praktijk kennis te maken met deze techniek!
Daan, student van de opleiding TSB
Samenvatting

Nederland is druk bezig met alle ontwikkelingen rondom de energietransitie; de omschakeling van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen. Deze ontwikkelingen zijn al verwerkt in diverse lesprogramma’s van de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. En als onderdeel van de opleiding horen natuurlijk praktijkbezoeken. Daarom gingen de studenten van deze opleiding op 16 mei jl. langs bij vervoersmaatschappij Keolis Nederland. De vervoerder rijdt met een waterstofbus in Gelderland.

Iedereen is bekend met fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. Maar je hebt vast ook al eens gehoord van waterstof. Waterstofgas wordt gemaakt via elektrolyse. Via dit proces wordt water omgezet tot waterstof en zuurstof en komen geen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast is waterstof ook nog onuitputtelijk. Dit houdt in dat het niet kan opraken. Zo kunnen we er onbeperkt gebruik van maken zonder dat het schadelijk is voor de natuur! Dat alles in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die worden gewonnen uit de aarde en koolmonoxide, stikstoffen en fijnstof vrijlaten tijdens het proces.

Tijdens het praktijkbezoek kregen studenten uitleg over waterstof en zagen ze de bus die op waterstof rijdt. Het bezoek was tot stand gekomen door contact tussen Keolis en het Deltion College. Momenteel volgen drie studenten van het Deltion een BBL-traject in de werkplaats van Keolis. Via wederzijds contact tussen beide partijen is het idee ontstaan om een bezoek voor het onderhoud van de waterstofbus te organiseren. Bij het bezoek was ook Hymove, de leverancier van de waterstofbus, aanwezig om een korte presentatie over de techniek te verzorgen.

Jan van Beckhoven van Hymove zegt hierover: “De leerlingen van nu zijn de technici van straks. Nieuwe aandrijftechnieken en energiezaken staan voor de komende jaren op de agenda. Waterstof zal daar een prominente rol in spelen. De nieuwe technici krijgen een ander type voertuig straks in onderhoud. Een prima uitdaging!“

Daan, student van de opleiding TSB was aanwezig bij het bezoek. “Er is steeds meer vraag naar minder uitstoot. Daarnaast raken de fossiele brandstoffen bijna op. We worden op school opgeleid over nieuwe brandstoffen en het is tof om nu ook in de praktijk kennis te maken met deze techniek!” aldus Daan. Bart Boom, docent/begeleider BPV Motorvoertuigentechniek van het Deltion College kan de reactie van Daan beamen: “De studenten maakten op 16 mei via de praktijk kennis met nieuwe ontwikkelingen. Door samenwerkingen als deze, investeren het onderwijs én het bedrijfsleven in de werknemers van de toekomst!”

Provincies en vervoerders kiezen ervoor om steeds vaker en meer te rijden op zero emissie voertuigen. Waterstof voldoet daar prima aan, omdat het bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit en minder schadelijk is voor het milieu. “Het is fantastisch om met vooruitstrevende technieken zoals waterstof te mogen werken. Voor mij is het niet meer dan vanzelfsprekend om dit te delen met studenten en daarmee scholen en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen en elkaar te versterken. Samen kom je verder!” Aldus Arjan Beukers, teammanager techniek bij Keolis.