Zwolle,
14
mei
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Deltionstudenten tweewielertechniek keuren fietsen praktisch verkeersexamen Zwolle

Samenvatting

Op dinsdag 14 mei is de start van de examens in Zwolle-Noord, de Aa-landen.Op donderdag 16 mei volgt Zwolle- Zuid en op 17 mei is het examen in Stadshagen. Tijdens het examen wordt getoetst of de kinderen uit groep 7 en 8 de theorie, die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd, ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Deltionstudenten van de opleiding tweewielertechniek keuren de fiesten van de kinderen.

Groepsfietsen
Net als vorig jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met z`n allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is bij de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht. Dit filmpje kunt u vinden op de website van VVN Zwolle: https://zwolle.vvn.nl bij: veilig fietsen in een groep of google: Veilig Verkeer – Fietsen in een groep – YouTube

Verkeerseducatie
Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners
Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 4 april 2019 ook op alle Zwolse basisscholen is afgenomen. Het praktisch verkeersexamen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadviesbureau in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook het wijkserviceteam voor de gemeente Zwolle (ROVA) verleent hun medewerking en biedt ondersteuning. De fietsen worden gekeurd door studenten van de tweewielersopleiding van het Deltion College. Voor de veiligheid van de leerlingen is EHBO aanwezig en is de politie op de hoogte gesteld. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.