Zwolle,
14
september
2018
|
11:30
Europe/Amsterdam

Bezoek het Deltion College, de opleider in rallysport bij de Hellendoorn Rally

Tijdens mijn opleiding bij Deltion heb ik geleerd om snel en secuur te werk te gaan. We werden Nederlands kampioen met het team, dat was supergaaf! Nu heb ik een prachtige werkplek, de Donkervoort fabriek.
Ronald Wiersma (oud-student en nu allround technicus bij Donkervoort Automobielen)
Ik vind het fantastisch om onderdeel  uit te maken van zo’n fantastisch team,  de samenwerking met studenten is  uniek en geeft absoluut meerwaarde.
Rijder Gerard Tijink (directeur Unica Schutte en coureur)
Samenvatting

Wat begon als een rallyavontuur van leraren is na 20 jaar uitgegroeid tot een hoogstaand, vierjarige autosportopleiding op mbo 4 niveau, naar Brits voorbeeld met een officiële licentie. Ook dit jaar helpen studenten van de huidige opleiding International Motorsport Studies en leraren mee om diverse rally’s, waaronder de Hellendoorn rally op 14 en 15 september, tot een succes te maken!

Oorspronkelijk begon het rallyavontuur als een feestje van leraren. Met ondersteuning van de Fiat dealer in Zwolle namen docenten in 1998 deel aan de Fiat Cinquecento Trofeo. Dat ontging de studenten natuurlijk niet, ze wilden graag meehelpen. Zo ontstond het idee om dit project in te bedden in het onderwijs. Mbo 4 studenten kregen vanaf toen de kans om een heel rallyseizoen rallywagens te onderhouden, te repareren en aan te passen en service te verlenen op NK-evenementen.
Sinds tweeënhalf jaar biedt Deltion de opleiding International Motorsport Studies aan, een vierjarige autosportopleiding op mbo 4 niveau, naar Brits voorbeeld met een officiële licentie. Dit traject is samen met een Engelse school in gang gezet, nadat leerlingen aangaven het jammer te vinden zich slechts maar één jaar met autosport te kunnen bezighouden.De afgelopen jaren heeft de focus steeds gelegen op de rallysport. De komende jaren verbreedt het team zijn blik naar andere takken van autosport, zoals circuitrijden, offroad racing, rally en auto cross en karting.

Rallykalender
Ook dit jaar zet een nieuwe lichting studenten zich in tijdens diverse rally’s. Het seizoen werd het weekend van 1 en 2 juni afgetrapt tijdens de ELE-Rally in Veldhoven. Het weekend van 14 en 15 september nemen we deel aan de Hellendoorn Rally. Tijdens deze rally’s verzorgen de studenten het onderhoud van deelnemende auto’s.

International Motorsport Studies
Studenten die voor deze opleiding kiezen, krijgen niet alleen de kans om de auto’s van het Deltion Rallyteam en andere teams te onderhouden en prepareren, maar krijgen ook les in andere takken van motorsport. Om ze goed voor te bereiden op hun werkzaamheden krijgen ze naast hun normale lessen extra theorie- en praktijklessen aangeboden, maar ook studiereizen, trainingen en excursies gericht op de motorsport. Het is een zeer uitgebreid programma van achttien modules techniek en daarnaast lessen in o.a. logistiek, wedstrijdorganisatie en sponsorwerving. Een deel van de lessen wordt in het Engels gegeven. Aan het eind van hun opleiding ontvangen studenten twee diploma’s: het mbo-diploma Technisch Specialist Personenauto’s en het internationaal erkende diploma Pearson BTEC Level 3 Extended Diploma in Vehicle Technology Motorsports.