background

Hoe werkt het mbo?

Je kunt een mbo-opleiding volgen op vier verschillende niveaus. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je kunt starten. Hoe de mbo-opleiding is opgebouwd staat in het kwalificatiedossier en bestaat uit een basisopleiding, een profieldeel en keuzedelen. Meer weten over het kwalificatiedossier en keuzedelen, klik hier.

Theoretische leerweg

Als je de theoretische leerweg op het vmbo volgt, heb je een vakkenpakket met veel
theorievakken. Hiermee bereid je je voor op de vakopleidingen en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4) met de mogelijkheid tot
doorstromen naar hbo (duur 3 tot 4 jaar).

Gemengde leerweg

Als je de gemengde leerweg op het vmbo volgt, heb je voornamelijk theorievakken. Je volgt ook een beroepsgericht programma. Hiermee bereid je je voor op de vakopleidingen en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4).

Kaderberoepsgerichte leerweg

Als je de kaderberoepsgerichte leerweg op het vmbo volgt, krijg je theorievakken en een uitgebreid beroepsgericht programma. Je leert dus veel door praktisch bezig te zijn. Deze leerweg bereid je voor op de vakopleidingen en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3).

Basisberoepsgerichte leerweg

Als je de basisberoepsgerichte leerweg op het vmbo volgt, krijg je theorievakken en een uitgebreid beroepsgericht programma. Je bent veel praktisch bezig en de theorie is iets gemakkelijker dan in de andere leerwegen. Deze leerweg
bereidt voor op de basisberoepsopleidingen in het mbo (niveau 2).

In onderstaand overzicht zie je de toelatingseisen van het vmbo naar de verschillende niveaus van het mbo en de gemiddelde duur van een mbo opleiding:

BOL of BBL?

Een mbo-opleiding heb je in twee soorten:
Beroepsopleidende leerweg (BOL) en de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

BOL: In deze leerweg ga je het grootste deel van de week naar school.
Hoe verder je in je opleiding komt, hoe vaker je stage loopt.

BBL: Dit is een combinatie van werken en leren. Je hebt zo’n vier dagen in de
week een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en daarnaast ga je één dag (of
middag en avond) per week naar school.