background

Manager Transport & Logistiek

Als manager transport & logistiek ben je breed inzetbaar. Je houdt je bezig met het complete logistieke proces. Je moet hierbij o.a. denken aan onderdelen als inkoop-, productie- en distributielogistiek. Na je opleiding kun je aan de slag als 'leidinggevende' bij een transport-, op of overslagbedrijf, bij een logistiek dienstverlener, of als logistiek coördinator in een ziekenhuis en/of bij een evenementenorganisatie of productiebedrijf.

Daarnaast is er volop aandacht voor actuele trends zoals E-fulfillment, robotisering in het warehouse en de inzet van andere transport modaliteiten.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je bent verantwoordelijk
 • je kan systematisch en abstract denken
 • je kan plannen en organiseren
 • je bent representatief
 • je werkt nauwkeurig en zorgvuldig
 • je bent communicatief vaardig
 • je staat open voor ontwikkelingen in het vakgebied
 • je hebt commercieel inzicht
 • je werkt oplossingsgericht

Manager Transport en Logistiek BOL 4

School en stage

Deze opleiding duurt 4 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is mede afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma's/certificaten.

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en zijn stages een onderdeel van het programma. De opleiding bestaat uit ongeveer 35% stage en 65% school. In het eerste leerjaar loop je gedurende het eerste half jaar twee dagen per week stage en in het tweede leerjaar loop je tien weken stage.

In zowel het derde als in het vierde leerjaar loop je een half jaar stage. De stage in het derde jaar is beroepsvormend en de stage in het vierde jaar is je afstudeerstage. Deze stages kunnen eventueel ook in het buitenland plaatsvinden, bijvoorbeeld in Finland, Spanje of Duitsland.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Deze opleiding leidt jou op voor een ‘leidinggevende’ functie in een logistieke omgeving. Die omgeving is zeer divers, want logistiek is werkelijk overal. Denk maar eens aan dat popfestival waar jij jaarlijks komt of aan de producten die je op het internet besteld. Zonder logistiek is er geen popfestival en zul je je bestelde producten niet ontvangen.


Tijdens de opleiding leer je hoe je logistieke processen kan aansturen, organiseren en verbeteren. We hebben daarbij ook aandacht voor commercie, financiën en HRM.

De verhouding is ongeveer 25% praktijkvakken en 75% theorievakken. De praktijkvakken die je volgt zijn bijvoorbeeld: Werken in het magazijn en Transportplanning.

In het vakspecifieke deel van de opleiding, houd jij je bezig met de diversiteit die past bij een ‘leidinggevende’ functie in de logistiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakken over transport en warehousing. Daarnaast staan onderwerpen als projectmanagement, financieel management, kwaliteitsmanagement en HRM op de agenda. Tijdens de opleiding werk je regelmatig aan realistische projecten die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven en ga je regelmatig op excursie (één á twee keer per semester). Daarbij horen ook bedrijfsbezoeken in het buitenland.

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Bij deze opleiding kun je o.a. keuzedelen volgen in de richtingen: productielogistiek, transportmodaliteiten en HBO doorstroom

Extra opleidingsmogelijkheden

Het Deltion College stelt je gedurende je studie in staat om van extra opleidingmogelijkheden gebruik te maken. Hierover zijn afspraken gemaakt met een aantal bedrijven die nauw met Deltion samenwerken op het gebied van rijopleidingen en opleidingen op het gebied van bedrijfsveiligheid. De opleidingsmogelijkheden moeten wel volgens onze opleidingsmogelijkheden zijn. Ook kun je op school je heftruckcertificaat halen.

Heftruckcertificaat

Bij het Deltion is het ook mogelijk om een heftruckcertificaat te behalen of opfriscursussen te volgen. Veel verzekeringen in het bedrijfsleven verplichten namelijk een heftruckcertificaat. Het systeem van de simulator is zo realistisch dat het samen met de theorieles en vijftien verschillende lesoefeningen voldoet als volwaardige praktijk- en theoriecursus, welke vijf jaar geldig blijft. Het bestaat uit ongeveer 15 uur praktijkles en de theorie kun je online in je eigen tijd leren. De lessen worden naast je lesuren ingepland of op je vrije dag. Het is een vrijwillige cursus. Het behalen van het certificaat bestaat uit een theorie en een praktijk examen en zullen plaatsvinden in het Deltion College Zwolle. De kosten zijn €75,-.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich in gebouw Groen. Er zijn ook lessen in andere gebouwen.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo. Zo kun je aan verschillende Hogescholen de voltijd opleiding Logistiek & Economie of Logistics Engineering volgen. Ook zijn er mogelijkheden om deze opleiding in een deeltijd variant te volgens of een associate degree (AD) te doen. Met betrekking tot doostroom is er een unieke samenwerking met Windesheim.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Heb je specifieke vragen over deze opleiding of wil je een dag meelopen? Neem dan contact op met mevrouw M. Pathuis, leraar Transport & Logistiek, via [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen voor de gehele opleiding ongeveer € 1750,-

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Voor de middenkaderopleiding (mbo niveau 4) geldt aanvullend: een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) in de verwante sector of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Aanvullende toelatingseisen en -criteria: ervaring met de Duitse taal is een pre.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Daarnaast krijgen veel van onze leerlingen de mogelijkheid om na hun laatste stage, bij het stagebedrijf in dienst te treden.