background

Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality

De zelfstandig medewerker leisure & hospitality is werkzaam in bedrijven die gericht zijn op recreatie en vrijetijd. Hierbij heb je veel contact met klanten/gasten. Zo kun je bijvoorbeeld werkzaam zijn bij de frontoffice van bedrijven in de verblijfsrecreatie (campings en bungalowparken) en bedrijven in de dagrecreatie (indoor- en outdoorcentra/sportbedrijven en attractieparken). Daarnaast kun je hier ook activiteiten organiseren.

Beroepseisen

 • je hebt een dienstverlenende houding
 • je bent positief ingesteld
 • je bent een aanpakker
 • je hebt goede communicatieve en sociale vaardigheden
 • je bent creatief
 • je kunt zelfstandig werken
 • je bent oplossingsgericht
 • je bent flexibel
 • je bent een teamspeler
 • je bent commercieel en klantgericht ingesteld

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality BOL 3

School en stage

De opleiding duurt 3 jaar en wordt via de beroepsopleidende leerweg aangeboden (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en loop je stage. Ongeveer 25% van de opleiding wordt besteed aan stage en is verdeeld over de leerjaren, waarbij je 16 weken stage loopt aan het einde van het eerste jaar en 16 weken stage loopt aan het einde van het derde jaar. Er wordt onder andere samengewerkt met partners zoals Molecaten, Landal, Summercamp Heino en Dinoland. Een deel van de lessen vindt ook plaats bij Summercamp Heino en Dinoland. Het is mogelijk om stage te lopen in zowel binnen als buitenland. Tussen jou en het Deltion College wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Het schooljaar is opgedeeld in 4 onderwijsperiodes van elk 10 weken. Je werkt aan beroepsgerichte opdrachten en projecten, die zowel binnen als buiten de school kunnen plaatsvinden. Tijdens de opleiding vinden studiereizen plaats in binnen- en buitenland waarin vormen van Leisure & Hospitaliy aan bod komen. Om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt om de beroepsgerichte opdrachten goed te kunnen uitvoeren worden trainingen, projecten, instructies en lessen georganiseerd ter ondersteuning van de praktijkopdrachten. Naast beroepsgerichte onderdelen krijg je de algemene vakken Engels, Duits, Spaans, Nederlands, Rekenen en daarnaast ook Sport en Bugerschap. Een heel belangrijk onderdeel tijdens je schoolloopbaan is persoonlijke ontwikkeling, denk hierbij aan: samenwerken, jezelf presenteren en reflecteren. Onderdelen worden vaak afgesloten met een toets, opdracht, verslag of beoordelingsgesprek. Daarnaast ben je bezig met de opbouw van je eigen portfolio. Tijdens de opleiding werk je onder andere aan de volgende beroepsgerichte onderdelen:

 • Hospitality Skills
 • Informatie & Advies
 • Begeleiden & Organiseren

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich op de tweede en derde verdieping van gebouw Wit. Daar zijn leslokalen en overlegruimtes.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Leidinggevende Leisure & Hospitality (niveau 4).

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • Lesgeld (vanaf 18 jaar) €1.155,- per leerjaar
 • Laptop (zelf aanschaffen)
 • Deltion trainingsjack/vest ongeveer €57,-
 • Boeken en andere leermiddelen voor het eerste leerjaar ongeveer €330,-, voor het tweede leerjaar ongeveer € 100,-, voor het derde leerjaar ongeveer €90,-
 • Jaarlijkse studiereizen voor het eerste leerjaar ongeveer €645, voor het tweede leerjaar ongeveer €410,- ,voor het derde leerjaar ongeveer €505,-

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.