background

Leidinggevende Travel & Hospitality

Als leidinggevende travel & hospitality ontvang je klanten en geef je ze een passend verkoopgericht advies. Je weet overtuigend reispakketten en arrangementen te verkopen. Je kunt werken bij een contactcenter / (online)reisbureau of hotelbalie waar je boekingen en reserveringen regelt voor vakantiereizigers, zakenreizigers en touroperators. Maar je kan ook je eigen reisorganisatie beginnen of bijvoorbeeld aan de slag als afdelingsmanager in organisatorische functies in de reiswereld. Je kan leiding geven aan collega's en bent goed in talen.

Beroepseisen

 • je bent dienstverlenend, flexibel en klantgericht
 • je hebt goede communicatieve en social(e) vaardigheden
 • je bent creatief, commericeel, pro-actief en oplossingsgericht
 • je bent een teamspeler, maar kunt ook zelfstandig werken
 • je vindt het leuk om studiereizen en evenementen voor te bereiden
 • je werkt graag in een internationale en dynamische werkomgeving

Leidinggevende travel & hospitality (International Tourism Studies) BOL 4

Voor wie?

 • International Travel & Hospitality (ITH) is de meertalige variant van de mbo-opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality op niveau 4
 • Bestemd voor ambitieuze jongeren die hun Engels goed (willen) beheersen en in het buitenland willen werken

School en stage

De opleiding duurt 3 jaar en wordt via de beroepsopleidende leerweg aangeboden (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en loop je stage. Ongeveer 25% van de opleiding wordt besteed aan stage en is verdeeld over de leerjaren, waarbij je 16 weken aan het einde van het eerste jaar stage loopt en 16 weken aan het einde van het derde jaar stage loopt. Er wordt onder andere samengewerkt met partners als TUI, Molecaten, Roompot en Landal. Het is ook mogelijk om stage te lopen in zowel binnen als buitenland. Tussen jou en het Deltion College wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Het schooljaar is opgedeeld in 4 onderwijsperiodes van elk 10 weken. Je werkt aan beroepsgerichte opdrachten en projecten, die zowel binnen als buiten de school kunnen plaatsvinden. Tijdens de opleiding vinden er studiereizen plaats in binnen- en buitenland waarin vormen van Travel & Hospitality aan bod komen. Om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt om de beroepsgerichte opdrachten goed te kunnen uitvoeren worden er trainingen, projecten, instructies en lessen georganiseerd ter ondersteuning van de praktijkopdrachten. Naast de beroepsgerichte onderdelen krijg je de algemene vakken Engels, Spaans, Duits, Nederlands, Rekenen en daarnaast ook Sport en Burgerschap. Een heel belangrijkonderdeel tijdens je schoolloopbaan is persoonlijke ontwikkeling, denk hierbij aan: samenwerken, jezelf presenteren en reflecteren. Onderdelen worden vaak afgesloten met een toets, opdracht, verslag of beoordelingsgesprek. Daarnaast ben je bezig met de opbouw van je eigen portfolio.

Tijdens de opleiding werk je in modules onder andere aan de volgende beroepsgerichte onderdelen:

 • Hospitality Skills
 • Informatie & Advies
 • Begeleiden & Organiseren
 • Leidinggeven


De toeristische sector is internationaal georiënteerd waarbij Engels een belangrijke taal is. De opleiding wordt in het kader van International Studies in het Nederlands en het Engels aangeboden. Een groot deel van de lessen wordt in het Engels gegeven.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich op de tweede en derde verdieping van gebouw Wit. Daar zijn leslokalen en overlegruimtes.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt doorstuderen in het hbo, bijvoorbeeld Toerisme, Facility Management of Leisure Management.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • Lesgeld (vanaf 18 jaar) €1.155,- per leerjaar
 • Kosten Internationale Opleiding, BTEC-diploma
 • Laptop (zelf aanschaffen)
 • Kleding (zelf aanschaffen), Tenue de Ville
 • Boeken en andere leermiddelen voor het 1e leerjaar ca. €430,-, voor het 2e leerjaar ca. € 310,-, voor het 3e leerjaar ca. € 230,-
 • Jaarlijkse studiereizen voor het 1e leerjaar ca. € 625,-, voor het 2e leerjaar ca. € 400,- , voor het 3e leerjaar ca. € 420,-

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Aanvullende criteria (grond voor negatief advies bij niet voldoen)

Je moet voor het vak Engels ruim voldoende (minimaal een 7) hebben gescoord op je diploma. Alle internationale opleidingen kennen ook een reguliere (Nederlandstalige) variant.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Leidinggevende travel & hospitality BOL 4

School en stage

De opleiding duurt 3 jaar en wordt via de beroepsopleidende leerweg aangeboden (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en loop je stage. Ongeveer 25% van de opleiding wordt besteed aan stage en is verdeeld over de leerjaren, waarvan je aan het einde van het eerste jaar 16 weken stage loopt en aan het einde van het derde jaar 16 weken stage loopt. Er wordt onder andere samengewerkt met partners zoals TUI, Molecaten, Roompot en Landal. Het is ook mogelijk om stage te lopen in zowel binnen als buitenland. Tussen jou en het Deltion College wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Het schooljaar is opgedeeld in 4 onderwijsperiodes van elk 10 weken. Je werkt aan beroepsgerichte opdrachten en projecten, die zowel binnen als buiten de school kunnen plaatsvinden. Tijdens de opleiding vinden er studiereizen plaats in binnen- en buitenland waarin vormen van Travel & Hospitality aan bod komen. Om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt om de beroepsgerichte opdrachten goed te kunnen uitvoeren worden trainingen, projecten, instructies en lessen georganiseerd. Deze zijn ter ondersteuning van de praktijkopdrachten. Naast de beroepsgerichte onderdelen krijg je de algemene vakken Engels, Duits, Spaans, Nederlands, Rekenen en daarnaast ook Sport en Burgerschap. Een heel belangrijk onderdeel tijdens je schoolloopbaan is persoonlijke ontwikkeling, denk hierbij aan: samenwerken, jezelf presenteren en reflecteren. Onderdelen worden vaak afgesloten met een toets, opdracht, verslag of beoordelingsgesprek. Daarnaast ben je bezig met de opbouw van je eigen portfolio.

Tijdens de opleiding werk je onder andere aan de volgende beroepsgerichte onderdelen:

 • Hospitality Skills
 • Informatie & Advies
 • Begeleiden & Organiseren
 • Leidinggeven

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich op de tweede en derde verdieping van gebouw Wit. Daar zijn leslokalen en overlegruimtes.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo o.a. Toerisme, Facility Management, Leisure Management, lerarenopleiding.

Informatie en aanmelding

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek? Bel het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]. Je meldt je aan door een aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen naar Deltion College, postbus 565, 8000 AN Zwolle.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • Lesgeld (vanaf 18 jaar) €1.155,-
 • Laptop (zelf aanschaffen)
 • Kleding (zelf aanschaffen), Tenue de Ville
 • Boeken en andere leermiddelen voor het 1e leerjaar ca. €430,-, voor het 2e leerjaar ca. €310,-, voor het 3e leerjaar ca. €230,-
 • Jaarlijkse studiereizen voor het 1e leerjaar ca. €625,-, voor het 2e leerjaar ca. €400,- , voor het 3e leerjaar ca. €420,-

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.