background

Podium- en Evenemententechnicus

Als podium- en evenemententechnicus werk je 'achter de schermen' bij optredens in een theater, schouwburg of concertgebouw, een musical of dansvoorstelling of een evenement, festival of poppodium. Elke voorstelling is een geoliede machine van mensen die intensief met elkaar samenwerken; de artiesten op het podium en de techneuten achter de schermen. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de decorwisselingen soepel verlopen, dat de muziek goed klinkt en dat de licht- en geluidseffecten goed worden getimed. Als podiumtechnicus verricht je alle technische werkzaamheden om podium- en evenementen producties mogelijk te maken; licht, geluid, decor en veiligheid. Je bent thuis in elektrotechniek en digitale techniek, want de theaterwereld maakt steeds meer gebruik van digitaal gestuurde processen.

Beroepseisen

 • je bent nauwkeurig, oplossingsgericht en kunt, onder druk, snel werken
 • je kunt goed samenwerken, bent flexibel en kunt snel omschakelen
 • je hebt technisch en creatief inzicht
 • je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden, ook in het weekend

Podium- en evenemententechnicus BOL 3

School en stage

Deze opleiding duurt drie jaar, waarbij je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. De stages in het eerste en tweede jaar duren tien weken. In het laatste jaar ga je twintig weken op stage. De opdrachten uit het stageboek zijn de werkzaamheden die je als stagiair gaat verrichten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je door te doen en te ervaren. Dit doe je aan de hand van theorie- en vaardigheidslessen. Iedereen op school krijgt de vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Daarnaast ga je sporten via het sportkeuze-programma. Dit laatste is alleen in het eerste jaar. In de opleiding staat scholing in technische kennis en vaardigheden en vormgeving centraal. Ook besteedt de opleiding aandacht aan begrip en gevoel voor onderwerp en thema en aan de artistieke uitwerking van voorstellingen.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Meer weten over de keuzedelen van jouw opleiding? Je studieloopbaanbegeleider kan je er meer over vertellen.

Tijdens de opleiding kun je het volgende keuzedeel volgen:

 • Live-beeld

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Na het behalen van het diploma kun je gaan werken en je door middel van bedrijfscursussen verder scholen. Na het behalen van het diploma op niveau 3 is er de mogelijkheid (na intake) door te stromen naar de BOL-4 opleiding. Je kunt kiezen uit Podium- en Evenemententechnicus Geluid of Podium- en Evenemententechnicus Licht.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 600,--

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Diploma mbo niveau 2.

Belangrijk is dat je materieel kunt tillen en verplaatsen en dat je geen fysieke belemmeringen of ziekte hebt waardoor je dit niet kunt.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.