background

Technisch Specialist Bedrijfsauto's

Als technisch specialist en bedrijfsauto’s ben jij de technische topper in de werkplaats. Je bent gespecialiseerd in complexe diagnoses en reparaties en verhelpt storingen waarvan de oorzaak moeilijk te vinden is. Je weet alles van computersystemen in de auto en digitale communicatie en wisselt informatie uit met specialisten en autoleveranciers. Vanuit jouw specialisme ben je aanspreekpunt voor de klant. Je werkt vaak in grotere autobedrijven.


De TruckAcademy is een samenwerkingsverband tussen het Deltion College en regionale truck(dealer)bedrijven. Het is een samenwerking om meer en goed gekwalificeerde instroom van nieuw medewerkers op te leiden. Is trucktechniek iets voor jou? Lees dan snel verder bij onze Bedrijfsautotechnicus opleidingen.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je bent verantwoordelijk
 • je bent nauwkeurig en creatief
 • je bent technisch en hebt analytisch vermogen
 • je bent expert in computersystemen en digitale communicatie
 • je bent op de hoogte van (milieu-) wetgeving
 • je bent communicatief vaardig
 • je bent klantgericht
 • je kan goed plannen en organiseren
 • je hebt doorzettingsvermogen

Technisch Specialist Bedrijfsauto's BBL 4

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je gaat 2 dagdelen (middag/avond) per week naar school en daarnaast werk je 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Je specialiseert je tijdens de opleiding in de richting Bedrijfsauto’s. In het bedrijf wordt je begeleid door een leermeester. Hij beoordeelt de praktijkopdrachten volgens de vastgestelde normen. Naast je leermeester wordt je door een leraar van school begeleid. Je leraar spreekt minimaal 2 keer per jaar met jou en je leermeester in het leerbedrijf af om de voortgang te bespreken. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion afsluit, worden een praktijk- en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Dankzij de Truck Academy, wat een samenwerking is met grote truckdealers, is er bijzonder lesmateriaal beschikbaar en diverse ruimtes en leermeesters. Als student technisch specialist bedrijfsauto’s leer je voornamelijk diagnoses stellen aan bedrijfsauto’s.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.: Loopbaan en burgerschap, Nederlands, Rekenen en Engels. Daarnaast krijg je zowel theorie- als praktijkvakken op het gebied van de volgende onderwerpen:

 • Basis elektrotechniek
 • Materialen & gereedschap
 • Basis autotechniek
 • Motoren
 • Brandstofsystemen
 • Elektronische systemen
 • Klimaatsystemen
 • Carrosserie opbouw
 • Basis hydroliek
 • PneumatiekBasis remsysteem Wapco
 • Prakticum kleine schakelblokken en losse motor.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Deze opleiding bevindt zich in gebouw Groen. Daar is onder andere een werkplaats voor de praktijklessen. 

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo. Zo kun je aan de PTH de Lerarenopleiding gaan volgen.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Meld je bij voorkeur aan vóór 1 april.

Kosten

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht)

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Wettelijke toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg*;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en er tenminste één van de vakken wiskunde, natuurkunde of scheikunde;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Voor de middenkaderopleiding (mbo niveau 4) geldt aanvullend: een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in de verwante sector

* Bij doorstroom vanuit vmbo zorg & welzijn, landbouw of economie naar mbo techniek is één van de examenvakken wiskunde of natuur- en scheikunde 1 vereist.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.