background

Serviceadviseur Mobiliteitsbranche

Als serviceadviseur werk je in een personenauto-, bedrijfsauto- of tweewielerbedrijf. Een groot deel van de werkzaamheden vinden plaats aan de balie, waar je contact hebt met klanten. In deze functie heb je veel contact met de andere afdelingen van het bedrijf en in sommige gevallen heb je zelfs de leiding over andere afdelingen.

Beroepseisen

 • Je bent communicatief vaardig
 • Je bent klantvriendelijk en servicegericht
 • Je kan goed samenwerken
 • Je beschikt over commerciële vaardigheden
 • Je denkt probleemoplossend
 • Je kan onder druk werken
 • Je bent stressbestendig
 • Je kan prioriteiten stellen

Serviceadviseur Mobiliteitsbranche BBL 3

School en werk

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

De opleiding duurt 2 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) voor de praktijkopleiding. Praktische opdrachten gaan over je eigen leerbedrijf. Daar word je begeleid door je praktijkopleider. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en meestal ook een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding serviceadviseur mobiliteitsbranche bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. De verhouding tussen parktijk- en theorievakken is ongeveer 40% praktijk en 60% theorie. De praktijk- en theorievakken die je volgt zijn onder andere: Vakleer Elektrotechniek, Vakleer Motoren, Vakleer Motorvoertuigentechniek en Vakleer Service en Onderhoud & Reparaties.

Tijdens de opleiding leer je:

 • Het verkopen van producten en/of diensten aan klanten
 • Hoe je de werkplaatsplanning moet beheren
 • Hoe je service verleent aan klanten
 • Het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden
 • Hoe je moet communiceren in goed Nederlands met klanten
 • Engels
 • Rekenen
 • Hoe je je loopbaan vorm geeft.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich in gebouw Groen. Daar is onder andere een werkplaats voor de praktijklessen.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Met je diploma op zak kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Je kunt daarbij denken aan de volgende opleiding:

Je kunt er ook voor kiezen om op hetzelfde niveau (3) een tweede diploma te halen. Met het diploma voor deze opleiding heb je ook de juiste kwalificaties voor werk bij bijvoorbeeld een leasemaatschappij, een importeur of toeleverancier van de autobranche.

 

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden nu instromen informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Tussentijdse instroom is mogelijk, informeer hierover bij bij het Studenten Succes Centrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 573,-- per leerjaar
 • laptop (verplicht)

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Diploma mbo niveau 2.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.