background

Junior Productmanager Fashion

Een junior productmanager fashion werkt vaak in een bedrijf dat kleding in Nederland ontwerpt en verkoopt, maar in het buitenland laat maken. Jij bent de schakel tussen het werk in Nederland en het buitenland. Je speelt een rol in het overleggen met ontwerpers, kijkt of de producten technisch te maken zijn, bent betrokken bij inkoop van grondstoffen en accessoires, je bewaakt kwaliteitseisen en planning van het maken van proefmodellen. Je assisteert bij productieplanning, helpt mee problemen op te lossen en zoekt mee naar nieuwe leveranciers en productiebedrijven. Daarom spreek je als projectmanager fashion meerdere talen en begrijp je eventuele cultuurverschillen.

Beroepseisen

 • je hebt kennis van productietechnieken, productiemiddelen en grondstoffen
 • je bent goed in het werken met een digitaal tekenprogramma 
 • je bent nieuwsgierig naar ontwikkelingen in de branche
 • je bent zowel mondeling als schriftelijk communicatief vaardig en je kunt goed samenwerken
 • je kunt goed plannen, organiseren en werken onder tijdsdruk
 • je hebt gevoel voor mode en houdt van reizen

Junior productmanager fashion BOL 4

School en stage

De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, ongeveer 3 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Je gaat 5 dagen per week naar school in combinatie met stage. In het tweede en derde leerjaar loop je een periode stage bij een modebedrijf. In het eerste halfjaar van het tweede leerjaar en het laatste halfjaar van het derde leerjaar loop je stage bij kop- staart bedrijven (inkoop of styling afdeling), inkoopcombinaties, mode agenturen met eigen (private) label of productiebedrijven (inkoop en/of stylingafdeling). Een stage in het buitenland is mogelijk na het derde leerjaar (vanaf 18 jaar).

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je onderstaande beroepsspecifieke onderdelen(kerntaken):

 • Meewerken aan de onderbouwing en uitwerking van een nieuwe collectie
 • Meewerken aan de kwaliteit(controle) van de productie
 • Levert input voor het voorbereiden van de productie, verwerkt ordergegevens, maakt prijsberekeningen en bereidt de inkooporders voor
 • Plannen en bewaken van de collectieproductie

Bij de opleiding voor Junior Productmanager Fashion ligt de nadruk op vaktechnische kennis, kostprijsberekeningen maken, logistiek,productietechnieken, economie en organisatie, collectioneren, computer/ en organisatorische vaardigheden en communicatieve vaardigheden in woord en geschrift. De praktijk-en theorievakken die je tijdens de opleiding volgt zijn onder andere: Illustrator en Photoshop, Productmanagemen, Patrooninzicht, Materiaal & Kwaliteit en Tekenvaardigheden. In het beroepenveld krijg je te maken met andere talen. Daarom leer je hoe je in het Engels kunt communiceren met vakgenoten. De opleiding biedt de lessen aan met verschillende werkvormen. Naast klassikale instructielessen werk je aan praktijkgestuurde opdrachten en ben je zelfstandig bezig met het uitvoeren van taken en opdrachten. Ook zijn er gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. Excursies naar modebedrijven, mode-musea en modebeurzen zijn gelegenheden om je te informeren over actuele zaken uit de nationale en internationale modewereld. Je gaat elk jaar op werkweek, naar bijvoorbeeld Antwerpen. In het eerste leerjaar, bij de beroepsoriëntatie in Februari, ontmoet je het werkveld en neem je deel aan een leuk project.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn onder andere:

 • Leren, loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands en rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich op de tweede en derde verdieping van gebouw Oranje.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

De brede opleiding Fashion Commercie is een goede basis voor een baan in de mode, of een vervolgopleiding in het hbo. Na de opleiding Fashion Commercie heb je de mogelijkheid om door te stromen naar o.a:

 • Hogere Textielkunde Saxion Enschede (3-jarig traject mogelijk)
 • Amsterdam Fashion Institute (Amfi)
 • Hogeschool voor Modemanagement (Tmo)
 • Hogeschool Stenden (Small Business & Retailmanagement)
 • Hogeschool Mode Denemarken (Teko)

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Ook kun je met vragen terecht bij het team Mode, tel. (038) 850 3267.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop
 • boeken en andere leermiddelen (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 500,--
 • andere kosten, o.a. voor excursies (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 65,--
 • buitenlandreis (eerste/tweede/derde leerjaar) € 150,-- , € 250,-- en € 225,--

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in de sector economie.

* Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie is één van de examenvakken wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.