background

Breed Eerste Jaar Techniek

Heb jij interesse in een middenkaderopleiding in de techniek en procesindustrie? Maar weet je nog niet precies in welk vakgebied? Dan kun je instromen in het Breed Eerste Jaar Techniek, waarin je kennis maakt met de verschillende technische studierichtingen.

Opleidingseisen Breed Eerste Jaar Techniek

 • Je bent zelfstandig
 • Je bent verantwoordelijk
 • Je bent nauwkeurig en handig
 • Je beschikt over goede communicatieve eigenschappen
 • Je bent klantgericht
 
 • Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht
 • Je hebt wiskundig en analytisch inzicht
 • Je kan goed plannen en organiseren
 • Je kan goed samenwerken

Breed Eerste Jaar Techniek BOL 4

Wat is het Breed Eerste Jaar Techniek?

Het Breed Eerste Jaar Techniek is een oriëntatiejaar, waarin je kennis maakt met de technische vakrichtingen Industrial Design, Elektrotechniek, Mechatronica, Smart Technology, Werktuigbouwkunde, Installatietechniek, Procestechniek en Commerciële Techniek. Na dit eerste jaar krijg je een studieadvies op basis van de behaalde resultaten voor theorie en praktijk. Vervolgens stroom je door in de opleiding Technicus Engineering, Technicus Engineering Commercieel, Allround Operationeel Technicus, Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek of Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties, die je daarna in 2-3 jaar kunt afronden.

School en stage

Het Breed Eerste Jaar Techniek duurt een half tot één jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kan je dit jaar eventueel sneller doorlopen. Dit wordt tijdens je intake nauwkeurig met jou afgestemd. Je totale opleidingstraject duurt dus (inclusief dit brede eerste jaar) 3 tot 4 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Tijdens dit eerste leerjaar ga je al op stage. De stage breidt zich gedurende het vervolg van jouw opleiding uit. Het aantrekkelijke van deze leerweg is dat je veel werkervaring opdoet. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

Gedurende het Breed Eerste Jaar Techniek volg je samen met je medestudenten dezelfde theoretische modules. Je doet kennis en vaardigheden op binnen de vakgebieden Industrial Design, Elektrotechniek, Smart Technology, Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Installatietechniek, Procestechniek en Commerciële Techniek.
Wat betreft de praktijk: na het basistraject kun je zelf kiezen uit een aantal op de praktijkgerichte opdrachten in projectvorm in het vakgebied wat jou aanspreekt. In het eerste semester komen tijdens de lessen in de werkplaats de basisvaardigheden van alle studierichtingen aan de orde, in het tweede semester kies je zelf uit opdrachten binnen het vakgebied van jouw voorkeur. Je sluit het basisjaar af met een blokstage van 10 weken.

Na dit leerjaar krijg je een bindend studieadvies op basis van de behaalde resultaten voor theorie en praktijk. We adviseren je dan om verder te gaan binnen de opleidingen Technicus Engineering, Technicus Engineering Commercieel, Allround Operationeel Technicus, Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek of Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties of om door te gaan in een andere opleiding.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Na het afronden van je volledige opleiding Technicus Engineering, Technicus Engineering Commercieel, Allround Operationeel Technicus, Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek of Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties kun je voltijd doorstuderen in het hbo bij een technische opleiding die aansluit bij de door jou gekozen uitstroomrichting. Ook kun je kiezen voor een lerarenopleiding.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden nu instromen informatie aanvragen

Startdatum

Meld je bij voorkeur aan vóór 1 april. De opleiding start na de zomervakantie en in januari (bij voldoende deelname).

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht) aanschaf volgens specificatie
 • boeken, digitaal lesmateriaal en andere leermiddelen ongeveer € 500,--

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Wettelijke toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg*;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en er tenminste één van de vakken wiskunde, natuurkunde of scheikunde;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Voor de middenkaderopleiding (mbo niveau 4) geldt aanvullend: een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in de verwante sector

* Bij doorstroom vanuit vmbo zorg & welzijn, landbouw of economie naar mbo techniek is één van de examenvakken wiskunde of natuur- en scheikunde 1 vereist.

Aanvullende toelatingseisen en -criteria: Niet van toepassing