background

Werkvoorbereider Meubelindustrie/(Scheeps)interieurbouw

Als werkvoorbereider meubelindustrie en (scheeps-)interieurbouw ontwerp en maak jij meubels en interieurs voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen. Met behulp van een CAD-systeem maak je technische tekeningen van producten voor offertes en productie. Je hebt contact met klanten, die veel expertise en specifieke eisen hebben. Je verzorgt de inkoop van materialen en middelen, bereidt de productiewerkzaamheden voor en begeleidt de productie. Als werkvoorbereider meubelindustrie ben je werkzaam bij bedrijven in de meubelindustrie, timmerindustrie en houthandel.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je werkt zorgvuldig
 • je hebt cijfermatige kennis
 • je hebt vakkennis
 • je kan plannen en organiseren
 • je hebt commercieel inzicht
 • je hebt financieel inzicht

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw BBL 4

Voor wie?

 • Ben je in het bezit van een diploma mbo-niveau 3 in deze richting, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kunt doorlopen.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Tijdens de opleiding ga je 1 dag (middag/avond) per week naar school en werk je 3 à 4 dagen per week in een meubelmakerij of een interieurbouwbedrijf voor de praktijkopleiding. Tijdens je werk voer je regelmatig onder begeleiding praktijkopdrachten uit. Je bent in dienst bij een samenwerkingsverband van houtbedrijven of bij een individueel leerbedrijf. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.shm.nl. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je machinaal houtbewerken. Je leert productiegegevens samenstellen en hout- en plaatmateriaal selecteren. Ook leer je snijgereedschappen en houtbewerkingsmachines instellen en proefbewerkingen uitvoeren. Je krijgt o.a. de volgende vakken: vakleer, tekenen. tekening lezen, projectie tekenen en constructieleer.

Verder leer je:

 • Inmeten
 • Productiegegevens en productieplanningen samenstellen en afstemmen
 • Calculeren en offreren
 • Inkopen

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo of diverse nascholingscursussen volgen. Ook kun je deeltijd-hbo volgen, zoals bijvoorbeeld een lerarenopleiding.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden nu instromen Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie en in begin februari. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór de zomervakantie en vóór begin februari.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 582,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen ongeveer € 300,-- (voor het eerste schooljaar)

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.