background

Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Als ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer heb je vaak een eigen bedrijf. Een meubelmakerij, interieurbouwbedrijf of scheepsinterieurbouwbedrijf. Je maakt meubels en/of (scheeps)interieurs van hout en plaatmateriaal en plaatst deze zonodig op locatie. Je maakt offertes en je vindt het een sport om opdrachten binnen te halen. Het materiaal koop je zelf in. Je houdt de administratie netjes bij. Je bent een allround vakman en je beheerst het vak tot in de puntjes. Als ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer sta je open voor nieuwe ontwikkelingen. Creativiteit en exclusiviteit zijn van belang, omdat jouw producten zichzelf moeten verkopen en omdat er vaak maatwerk wordt geleverd. Soms moet je risico’s durven nemen om het bedrijf goed te laten lopen. Een ondernemer verdient soms goed en maakt soms verlies.

Beroepseisen

 • Je werkt zorgvuldig en nauwkeurig
 • Je werkt geconcentreerd en levert kwaliteit
 • Je bent stressbestendig
 • Je neemt veiligheidsregels in acht voor jezelf en je collega's
 • Je kan zowel zelfstandig als in een team werken
 • Je hebt een groot probleemoplossend vermogen
 • Je bent creatief en kan conceptueel denken
 • Je bent doortastend en ondernemend

Ondernemend Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer BOL 4

Voor wie?

 • Ben je in het bezit van een diploma mbo-niveau 3 in deze richting, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kunt doorlopen.

School en stage

Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL – school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en stages zijn een onderdeel van het programma. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens deze opleiding leer je de basisvaardigheden van een meubelmaker, zoals machinaal houtbewerken en meubels en (scheeps)interieurproducten samenstellen en afwerken. Je krijgt materiaalkennis en leert hoe je met de verschillende gereedschappen moet omgaan. Je leert gemaakte producten monteren, afwerken en plaatsen. Naast deze inhoudelijke vakkennis leer je ook hoe je een meubelbedrijf of -afdeling moet leiden. Je leert werkzaamheden plannen en verdelen en hoe je medewerkers begeleidt en instrueert. Ook het bepalen van beleid en personeelsbehoefte, als ook inkoop en klantenbinding komt aan de orde. Tot slot leer je hoe je de financiële situatie van een bedrijf of afdeling bewaakt en verantwoordt.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding  zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma,  zie www.deltion.nl/sport.  

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo of diverse nascholingscursussen volgen. Ook kun je deeltijd-hbo volgen, zoals bijvoorbeeld een lerarenopleiding.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden nu instromen Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie en in begin februari. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór de zomervakantie en vóór begin februari.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.155,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen ongeveer € 300,-- (voor het eerste schooljaar)
 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Voor de middenkaderopleiding (mbo niveau 4) geldt aanvullend: een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) in de verwante sector of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Aanvullende toelatingseisen en -criteria: Niet van toepassing

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.