background

Technicus Gas

Als technicus gas werk je bij een gasbedrijf, een netwerkbedrijf of een ander bedrijf dat ten dienste van de openbare gasvoorziening werkzaamheden uitvoert aan gasdistributienetten. Je bent verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van de stations. Je kent de risico's die het werk met zich meebrengt en weet ernaar te handelen. Als technicus gas moet je minimaal 18 jaar zijn en bereid zijn om ’s nachts te werken.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je bent nauwkeurig
 • je bent verantwoordelijk
 • je hebt cijfermatig inzicht
 • je bent communicatief vaardig
 • je kan goed leiding geven
 • je hebt technisch inzicht

Technicus gas BBL 4

Voor wie

 • Let op, om in deze opleiding te kunnen starten moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Onder het kopje Toelatingseisen vind je hierover meer informatie.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 2 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma's/certificaten,

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

Je gaat 2 dagdelen per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in een energiebedrijf of in de industrie, wat neerkomt op een verdeling van ongeveer 20% theorie en 80% praktijk. Tijdens je werk voer je regelmatig, onder begeleiding, praktijkopdrachten uit. Naast de arbeidsovereenkomst, die je met het bedrijf afsluit, sluit je een praktijkovereenkomst af met het leerbedrijf en het Deltion College. Tussen het Deltion College en jou wordt tevens een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens opleiding leer je:

 • een project voor te bereiden
 • een project te begeleiden
 • gasnetten en- stations te ontwerpen
 • en gasnetten en -stations te onderhouden

Tijdens de opleiding volg je onder andere de volgende praktijk- en theorievakken: Vakleer, Componentenkennis, Opbouw distributienet, Practicum meten en Praktijk montagetechnieken. Daarnaast zijn er vakgerelateerde opleidingen die vaak via de werkgever gevolgd worden: de BEI-Is of ms/VIAG, Werken lang de weg, Asbestherkenning, Levensreddende handelingen, VCA, Hygiënisch werken en Klantvriendelijkheid.

Een aantal specifieke opleidingen wordt in samenwerking met je werkgever ook online verzorgd, je hebt dan geen reistijd en je kan vanuit huis meedoen. Docenten beoordelen mee in de praktijk en kennen het vakgebied door en door, hierdoor is er voldoende kennis aanwezig. Ook wordt er in enkele gevallen een gastles gegeven door een specialist uit het vak.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

De opleiding bevindt zich in gebouw Zwart. Daar zijn de theorie- en praktijklokalen. Wanneer er afspraken zijn met je werkgever dan worden de theorielessen ook verzorgd op locatie. Daarnaast worden er ook praktijktrainingen gegeven bij een bedrijfsschool.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma werken en verder studeren in onder andere het deeltijd hbo.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

Meld je bij voorkeur aan voor 1 april. Informeer naar de instroomdata bij het Studenten SuccesCentrum. Telefoon: 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

 • Voor leermiddelen en licenties bedragen de kosten per jaar ongeveer €375,-. 

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vind je meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Voor de middenkaderopleiding (mbo niveau 4) geldt aanvullend: een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) in de verwante sector of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Aanvullende informatie

Om met deze opleiding te kunnen starten moet je minimaal 18 jaar oud zijn. De wet schrijft in het kader van veiligheid en aansprakelijkheid voor dat je minimaal 18 jaar moet zijn om te mogen werken aan grote gas- en elektriciteitsnetwerken. Ben je nog geen 18 jaar en wil je in de toekomst tóch in deze branche aan de slag? Dan raden we je aan te starten met de opleiding Technicus Elektrotechnische Systemen, bol niveau 4. Vanuit die opleiding is een overstap naar de opleiding Technicus Gas of Technicus Elektrotechniek mogelijk. Verder is voor deze opleiding het bezit van rijbewijs B en VCA basis een pre. Aanmelding voor deze opleiding vindt doorgaans plaats door werkgevers in deze branche. Voor meer informatie over deze opleiding neem je contact op met de heer Van Boven, via [email protected]

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.