background

Meewerkend horeca ondernemer

Het werk

Heb jij een passie voor horeca en de ambitie om gasten een fantastische horeca ervaring en een fijn verblijf te bieden? Ben jij die ultieme gastheer/-vrouw die als ondernemer/manager aan de slag wil? Wil je een versnelling in je carrière als manager maken? Of heb je de ambitie om een eigen restaurant, brasserie of (grand)café te runnen? Kies dan voor de opleiding Meewerkend horeca ondernemer.

Beroepseisen

 • je kunt goed werken in teamverband
 • je bent dienstverlenend en representatief
 • je bent zelfstandig
 • je bent ondernemend en commerciëel ingesteld
 • je kunt goed met mensen omgaan
 • je bent zorgvuldig en creatief
 • je bent flexibel qua werktijden

Meewerkend horeca ondernemer BBL 4

Voor wie?

Let op, om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) of Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw (niveau 3). Of dien je te beschikken over 3 jaar werkervaring in de horecabranche met een arbeidscontract van minimaal 24 uur per week.

School en werk

De opleiding duurt 3 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl-school en werken). Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een (betaalde) werkplek hebt gevonden of dat je hier zicht op hebt. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in het erkend leerbedrijf. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De beroepsopleiding bestaat uit een aantal kerntaken. Deze kerntaken worden afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. De kerntaken worden ondersteund door een lesprogramma van Operationeel Management. Je werkt aan kerntaken tijdens contacturen (lesuren), het schrijven van een ondernemingsplan, zelfstudie-uren en in de praktijksituaties.

Het beroepsspecifieke onderdeel van de opleiding bestaat uit onderstaande kerntaken:

 • Onderneemt
 • Geeft leiding en voert beheerstaken uit
 • Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven

Tijdens de opleiding krijg je onder ander bedrijfseconomische en administratieve vakken. Daarnaast is het de bedoeling dat je de opdrachten gaat toepassen in het leerbedrijf. Inzicht is nodig om in de toekomst een bedrijf zelfstandig te kunnen runnen en winstgevend te maken. Een onderdeel van de opleiding is ook personeelsmanagement. Dit is nodig om in de toekomst een bedrijf te kunnen organiseren en functionering- en beoordelingsgesprekken te kunnen voeren.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Duits
 • Engels

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. De aangeboden keuzedelen kunnen jaarlijks veranderen. Komend schooljaar kun je kiezen uit twee combinaties van keuzedelen:

 1. Organisatie interne evenementen en Praktijkopleider
 2. Organisatie interne evenementen en Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening voor niveau 4

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College vind je het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van je diploma verder leren in het hbo. Te denken valt aan de Hogere Hotelschool of leraren opleiding.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Ook kun je met vragen terecht bij: de heer E.Piron, leraar vakopleidingen Horeca, [email protected], (038) 850 34 08.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

 • laptop (wenselijk)
 • boeken ongeveer € 470,--
 • excursie € 25,--
 • introductie € 10,--

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) of Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw (niveau 3) of dien je te beschikken over 3 jaar werkervaring in de horecabranche met een arbeidscontract van minimaal 24 uur per week.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je voor 31 december nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.