background

Manager/ondernemer horeca - Meewerkend horeca ondernemer

Op het gebied van management / ondernemerschap in de horeca biedt het Deltion College drie opleidingen op niveau 4.

 1. Hotelmanagement (Manager/ondernemer horeca)
 2. Restaurantmanagement (Meewerkend horeca ondernemer)
 3. Hotelmanagement tweetalig (Manager/ondernemer horeca tweetalig, International Hospitality Studies)

Voor deze opleidingen geldt in alle gevallen dat het opleidingen zijn voor mensen met passie voor horeca en met de ambitie om gasten een fantastische horeca ervaring en een fijn verblijf te bieden. Jongeren met de ambitie om zich verder te ontwikkelen tot gastheer/-vrouw en die aan de slag willen in de horeca als ondernemer of manager in de (internationale) hotellerie, als restaurantmanager, conferencemanager, cateringmanager, of bedrijfsleider van een recreatie/vakantiepark.

Alle horecaopleidingen op niveau 4 kennen een centrale rol voor management en ondernemerschap.

Beroepseisen

 • je kunt goed werken in teamverband
 • je bent dienstverlenend en representatief
 • je bent zelfstandig
 • je bent ondernemend en commerciëel ingesteld
 • je kunt goed met mensen omgaan
 • je bent zorgvuldig en creatief
 • je bent flexibel qua werktijden

Meewerkend horeca ondernemer (Restaurantmanagement) BOL 4

Voor wie?

Ben jij een praktische doener en wil je tijdens je studie al leidinggevende ervaring opdoen bij A-merken? Wil je een versnelling in je carrière als manager maken? Of heb je de ambitie om een eigen restaurant, brasserie of (grand)café te runnen? Kies dan voor de opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (Restaurantmanager)!

School en stage

De opleiding duurt 3 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school. Stages zijn een onderdeel van het programma. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De beroepsopleiding bestaat uit een aantal kerntaken. Deze kerntaken worden afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. De kerntaken worden ondersteund door een lesprogramma van Operationeel Management. Je werkt aan kerntaken tijdens contacturen (lesuren), het schrijven van een ondernemingsplan, zelfstudie-uren en praktijksituaties.

Het beroepsspecifieke onderdeel van de opleiding bestaat uit onderstaande kerntaken:

 • Onderneemt
 • Geeft leiding en voert beheerstaken uit
 • Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands 3F en Rekenen 3F
 • Duits en Engels

Het betreft een driejarige opleiding van het Deltion College in Zwolle. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met McDonald’s, Van Der Valk Zwolle, De Beren restaurants, Lumen Hotel & Events en Albron Centerparcs.

Theorie en praktijk bij Deltion

Je volgt theorielessen en doet praktijkervaring op in de horeca leerbedrijven van het Deltion College. Tijdens de opleiding krijg je onder andere te maken met vakken als: koken, serveren, Nederlands, Engels, personeelsmanagement, marketing, bedrijfseconomie en – administratie. Je leert ook hoe je een ondernemingsplan moet schrijven. Naast verschillende horeca werkzaamheden en managementtaken leer je tijdens de opleiding ook alles over etiquette, sociale vaardigheden en communicatie in correct Nederlands en Engels.

Praktijkervaring bij partnerbedrijven

Al in het eerste jaar draai je bij deelnemende bedrijven enkele weken mee op de werkvloer en volg je gastlessen en workshops. In het tweede en derde jaar loop je een stage bij een of meerdere van de deelnemende bedrijven. Gedurende de stages krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Zo kun je tijdens je laatste stage leiding geven aan medewerkers in de keuken of bediening. Als je er voor kiest om beide stages bij één bedrijf te doorlopen krijg je de kans om in je derdejaars stage leiding te geven aan een team/shift.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Meer weten over de keuzedelen van jouw opleiding? Je studieloopbaanbegeleider kan je er meer over vertellen.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College vind je het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Aan het werk of verder leren

Na de opleiding maak je bij zeer goed functioneren kans op een dienstverband bij een van de vijf F&B-ketens om je daar verder te ontwikkelen tot restaurantmanager. Liever doorstuderen? Dat kan ook! De opleiding biedt prima doorstroommogelijkheden in het hbo, waaronder de Hogere Hotelschool, Hbo Facility Management of Hbo Vrijetijdskunde.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht)
 • boeken ongeveer € 370,-
 • kleding tussen de €260,- en €290,-
 • excursie € 20,-
 • introductie € 65,-

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van de onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemende of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

*Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie is één van de examenvakken wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Manager/ondernemer horeca (International Hospitality Studies) BOL 4

Voor wie?

 • International Hospitality Studies (IHS) is de tweetalige variant van de mbo-opleiding Manager / Ondernemer Horeca op niveau 4
 • Je wordt breed opgeleid voor de gehele horecabranche in binnen- en buitenland en doet ervaring op bij alle afdelingen die je in een hotel of ander bedrijf met overnachtingsmogelijkheid tegenkomt. Een opleiding voor jongeren met managementambities bij een hotel(keten);
 • Naast het mbo-diploma kun je het BTEC Extended National Diploma in Hospitality behalen, een internationaal erkend diploma met vele mogelijkheden om in het buitenland te werken;
 • Het niveau Engels en de extra BTEC-modules vragen een grotere studiebelasting en bieden extra uitdaging. Dat maakt deze opleding vooral geschikt voor Havisten en/of jongeren die zich nog beter willen voorbereiden op doorstroom naar het hbo of een carrière in een (internationaal) zakelijke hotelomgeving;
 • Maatwerktraject (versnelling) mogelijk als je een Havo -, Vwo- of mbo niveau 4-diploma bezit.

School en stage

De opleiding duurt 4 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school. Stages, zowel in het binnen- als het buitenland, zijn een onderdeel van het programma. In het eerste jaar vindt de praktijk plaats binnen het leerbedrijf van het Deltion College. Je loopt in het tweede jaar een stage in het binnenland. In het derde en vierde jaar loop je in totaal 40 weken stage in het binnen- en/of buitenland. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De opleiding bestaat uit een aantal units. In het eerste leerjaar ligt de focus op meewerken in de horeca. Hierna komt hotelmanagement, leidinggeven en ondernemen aan bod. Naast de units werk je onder andere aan vaktechniek, bedrijfseconomie, rekenen, Nederlands, Engels een tweede moderne vreemde taal en sport.

De opzet van de opleiding is zo ingericht dat in het eerste jaar veel lessen en structuur worden geboden. In het derde jaar volg je projecten in teamverband op school en ook in het bedrijfsleven. Voor de opleiding zijn kerntaken vastgesteld, waarmee je een brede theoretische en praktische basis legt om als beroepsbeoefenaar aan het werk te kunnen.

Het beroepsspecifieke onderdeel van de opleiding bestaat uit onderstaande kerntaken:

 • Onderneemt
 • Geeft leiding en voert beheerstaken uit
 • Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
 • Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven

De studenten IHS volgen tweetalig onderwijs, waarbij het aandeel Engels groter wordt naarmate de opleiding vordert.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding  zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma,  zie www.deltion.nl/sport.  

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Alliance Talentenklas

Gemotiveerde studenten kunnen zich aanmelden voor deze culinaire plusklas, waarvoor een strenge selectie geldt.

Hilton Class

Studenten IHS kunnen zich aanmelden voor de Hilton Class. In de klas loop je alle stages bij Hilton en volg je extra interne trainingen.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt doorstuderen in het hbo, o.a. Hogere Hotelschool, Toerisme en Recreatie, Vrijetijdskunde of Facility Management.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht)
 • boeken €491,-
 • kleding tussen de €260,- en €290,-
 • introductie € 64,50,- (deelname optioneel)
 • excursies eerste schooljaar €45,-
 • Totale kosten BTEC Extended National Diploma in Hospitality € 480,-. Komt neer op €120,- per schooljaar. (verplicht voor IHS-studenten, kosten onder voorbehoud van koersverschillen)
 • daarnaast worden er extra excursies aangeboden waar kosten aan zijn verbonden (deelname optioneel).

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van de onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemende of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

*Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie is één van de examenvakken wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist.

Aanvullende criteria

Je moet voor het vak Engels minimaal een 7 op vmbo TL-niveau hebben gescoord op je diploma. Alle tweetalige (internationale) opleidingen kennen ook een reguliere (Nederlandstalige) variant.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Manager/ondernemer horeca (Hotelmanagement) BOL 4

Voor wie?

Je wordt breed opgeleid voor de gehele horecabranche in binnen- en buitenland en doet ervaring op bij alle afdelingen die je in een hotel of ander bedrijf met overnachtingsmogelijkheid tegenkomt. Een opleiding voor jongeren met managementambities bij een hotel(keten).  

School en stage

De opleiding duurt 4 jaar, waarin bij goede resultaten versnelling mogelijk is. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school. Stages, zowel in het binnen- als het buitenland, zijn een onderdeel van het programma. In het eerste jaar vindt de praktijk plaats binnen het leerbedrijf van het Deltion College. Je loopt in het tweede jaar een stage in het binnenland. In het derde en vierde jaar loop je in totaal 40 weken stage in het binnen- en/of buitenland. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De opleiding bestaat uit een aantal modules. In het eerste leerjaar ligt de focus op meewerken in de horeca. Hierna komen hotelmanagement, leidinggeven en ondernemen aan bod. Naast de modules werk je onder andere aan vaktechniek, bedrijfseconomie, rekenen, Nederlands, Engels, een tweede moderne vreemde taal en sport.

De opzet van de opleiding is zo ingericht dat in het eerste jaar veel lessen en structuur worden geboden. Gedurende je opleiding volg je projecten in teamverband op school en ook in het bedrijfsleven. Voor de opleiding zijn kerntaken vastgesteld waarmee je een brede theoretische en praktische basis legt om als beroepsbeoefenaar aan het werk te kunnen.

Het beroepsspecifieke onderdeel van de opleiding bestaat uit onderstaande kerntaken:

 • Ondernemen
 • Leiding geven en uitvoeren beheerstaken
 • Meewerken in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
 • Meewerken in logiesverstrekkende bedrijven

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding  zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma,  zie www.deltion.nl/sport.  

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Alliance Talentenklas

Gemotiveerde studenten kunnen zich aanmelden voor deze culinaire plusklas, waarvoor een strenge selectie geldt.

Hilton Class

Studenten kunnen zich aanmelden voor de Hilton Class. In deze klas loop je alle stages bij Hilton en volg je extra interne trainingen.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt doorstuderen in het hbo, o.a. Hogere Hotelschool, Toerisme en Recreatie, Vrijetijdskunde of Facility Management.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht)
 • boeken €370,-
 • kleding tussen de €260,- en €290,-
 • introductie € 65,- (deelname optioneel)
 • excursies eerste schooljaar € 45,-

Naast deze kosten worden er jaarlijks extra excursies aangeboden, die niet verplicht zijn.

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van de onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemende of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

*Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie is één van de examenvakken wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Manager/ondernemer horeca (International Hospitality Studies) BOL 4

Voor wie?

 • De versnelde variant van de opleiding International Hospitality Studies (IHS) is bestemd voor studenten die in het bezit zijn van een Havo -, Vwo- of mbo niveau 4-diploma;
 • International Hospitality Studies (IHS) is de tweetalige variant van de mbo-opleiding Manager / Ondernemer Horeca op niveau 4;
 • Je wordt breed opgeleid voor de gehele horecabranche in binnen- en buitenland en doet ervaring op bij alle afdelingen die je in een hotel of ander bedrijf met overnachtingsmogelijkheid tegenkomt. Een opleiding voor jongeren met managementambities bij een hotel(keten);
 • Naast het mbo-diploma kun je het BTEC Extended National Diploma in Hospitality behalen, een internationaal erkend diploma met vele mogelijkheden om in het buitenland te werken;
 • Het niveau Engels en de extra BTEC-modules vragen een grotere studiebelasting en bieden extra uitdaging. Dat maakt deze opleding vooral geschikt voor Havisten en/of jongeren die zich nog beter willen voorbereiden op doorstroom naar het hbo of een carrière in een (internationaal) zakelijke hotelomgeving;

Versnellen via maatwerk

Ben je in het bezit van een Havo -, Vwo- of mbo niveau 4-diploma, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor deze aangepaste (versnelde) opleiding. Op basis van een intakegesprek wordt er bepaald binnen hoeveel tijd jij de opleiding kunt afronden.

School en stage

De opleiding duurt 2 à 3 jaar. De exacte duur wordt in overleg met je begeleider bepaald. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school. Stages, zowel in het binnen- als het buitenland, zijn een onderdeel van het programma. In het eerste jaar vindt de praktijk plaats binnen het leerbedrijf van het Deltion College. Je loopt in het tweede jaar een stage van 20 weken in het binnen- of buitenland. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De opleiding bestaat uit een aantal units, in hotelmanagement ligt de focus op meewerken in de horeca. Hierna komen leidinggeven en ondernemen aan bod. Naast de units werk je onder andere aan vaktechniek, bedrijfseconomie, rekenen, Nederlands, Engels een tweede moderne vreemde taal en sport.

Voor de opleiding zijn kerntaken vastgesteld, waarmee je een brede theoretische en praktische basis legt om als beroepsbeoefenaar aan het werk te kunnen.

Het beroepsspecifieke onderdeel van de opleiding bestaat uit onderstaande kerntaken:

 • Onderneemt
 • Geeft leiding en voert beheerstaken uit
 • Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
 • Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven

De studenten IHS volgen tweetalig onderwijs, waarbij het aandeel Engels groter wordt naarmate de opleiding vordert.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma, zie www.deltion.nl/sport.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt doorstuderen in het hbo, o.a. Hogere Hotelschool, Toerisme en Recreatie, Vrijetijdskunde of Facility Management.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.beroepeninbeeld.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020

Startdatum

De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, na de zomervakantie (meld je bij voorkeur aan vóór 1 april).

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.155,- per leerjaar
 • laptop (verplicht)
 • boeken €491,-
 • kleding tussen de €260,- en €290,-
 • introductie € 64,50,- (deelname optioneel)
 • excursies eerste schooljaar €45,-
 • totale kosten BTEC Extended National Diploma in Hospitality € 480,-. Komt neer op €240,- per schooljaar. (verplicht voor IHS-studenten, kosten onder voorbehoud van koersverschillen)
 • daarnaast worden er extra excursies aangeboden waar kosten aan zijn verbonden (deelname optioneel).
 • studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal aan onderstaande eis voldoet;

 • Je bent in het bezit van een havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma

Aanvullende criteria

Je moet voor het vak Engels minimaal een voldoende hebben gescoord op je diploma.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.