background

Gastheer / Gastvrouw

Als gastheer of gastvrouw werk je in een restaurant. Jij zorgt ervoor dat de gasten zich op hun gemak voelen. Je weet precies welke gerechten er op de kaart staan en geeft de klant advies. Na de bestelling breng je de gasten hun drankjes en gerechten. Je rekent ook met ze af. Voor en na de openingstijden van het restaurant heb je soms nog administratieve of afsluitende werkzaamheden.

Beroepseisen

  • je kunt goed werken in teamverband
  • je bent dienstverlenend en zelfstandig
  • je hebt een commerciële instelling
  • je bent zorgvuldig en creatief
  • je kunt goed omgaan met mensen
  • je bent respresentatief en communicatief

Gastheer/-vrouw BBL 2

School en werk

De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, 1 tot 2 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je het leren en het werken. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een (betaalde) werkplek hebt gevonden of dat je hier zicht op hebt. Tijdens je werk voer je regelmatig, onder begeleiding, praktijkopdrachten uit. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De beroepsopleiding is verdeeld in kerntaken en werkprocessen. Je werkt aan een onderdeel tijdens contracturen (lesuren), zelfstudie-uren en in praktijksituaties. Regelmatig leg je toetsen af voor een bepaald aantal onderdelen. Als je die toetsen goed maakt, heb je een onderdeel afgerond. De te behalen kerntaken van deze opleiding zijn:

  • Serveert en bereidt dranken en gerechten
  • Voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit
  • Beheert de voorraad en bestelt

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. De aangeboden keuzedelen kunnen jaarlijks veranderen. Komend schooljaar kun je kiezen uit twee combinaties van keuzedelen:

  1. Bereidt gerechten en Wijnkennis 1
  2. Wijnkennis 1 en Eetcultuur en wensen

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

  • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College vind je het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd's en dvd's zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw-niveau 3. De gemiddelde duur voor deze opleiding is 2 jaar. Hiervan is een apart informatieblad verkrijgbaar.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Ook kun je met vragen terecht bij: de heer E. Piron, leraar vakopleidingen Horeca, e-mail: [email protected], tel: (038) 850 34 08.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

  • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 240,-- per leerjaar

  • laptop
  • boeken € 285,-- (voor 2 jaar)
  • excursies ongeveer € 25,--
  • introductie € 10,--

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

  • een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
  • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste B-niveau is afgelegd;
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
  • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
  • diploma niveau 1 opleiding. Met een AKA-diploma ben je ook toelaatbaar.

Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Als daaruit blijkt dat de student geen juist of een onvoldoende beroepsbeeld heeft, wordt geadviseerd om, voor inschrijving op de opleiding, een oriënterende stage te volgen.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je voor 31 december nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.





Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw BBL 3

School en werk

De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, 2 tot 3 jaar. Je volgt de opleiding voor Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl-school en werken). Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een (betaalde) werkplek hebt gevonden of dat je hier zicht op hebt. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De beroepsopleiding is verdeeld in kerntaken en werkprocessen. Je werkt aan een onderdeel tijdens contacturen (lesuren), zelfstudie-uren en in praktijksituaties. Regelmatig leg je toetsen af voor een bepaald aantal onderdelen. De te behalen kerntaken van deze opleiding zijn:

  • Serveert en bereidt dranken en gerechten
  • Voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit
  • Beheert de voorraad en bestelt
  • Geeft leiding en voert beheerstaken uit

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

  • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels
  • Duits

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. De aangeboden keuzedelen kunnen jaarlijks veranderen. Komend schooljaar kun je kiezen uit twee combinaties van keuzedelen:

  1. Bereidt gerechten, Wijnkennis 2 en Eetcultuur- en wensen
  2. Eetcultuur- en wensen, Wijnkennis 2 en Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College vind je het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd's en dvd's zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma o.a. verder leren voor Meewerkend Horeca Ondernemer. Daarnaast kun je specialistische en management cursussen volgen, oa. Horeca Ondernemersvaardigheden (HOV).

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]deltion.nl

Ook kun je met vragen terecht bij: de heer E. Piron, leraar vakopleidingen Horeca, e-mail: [email protected], tel: (038) 850 34 08.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is soms mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

  • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 582,-- per leerjaar

  • laptop
  • boeken ca. € 320,--
  • excursies ca. € 25,--
  • introductie € 10,--

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

  • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
  • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
  • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
  • een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Als daaruit blijkt dat de student geen juist of een onvoldoende beroepsbeeld heeft, wordt geadviseerd om, voor inschrijving op de opleiding, een oriënterende stage te volgen.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je voor 31 december nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.