background

Ondernemer Retail

De ondernemer retail heeft een eigen onderneming binnen de retail, in de food- of non-foodsector. Afhankelijk van de grootte heeft hij medewerkers in dienst. De ondernemer retail zet zijn ondernemende houding binnen een commerciële omgeving in. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het welslagen van zijn eigen onderneming: is een zelfstandige denker en doener, heeft doorzettingsvermogen en ambitie om een onderneming te leiden. Hij combineert zijn commercieel inzicht met creativiteit en een praktische houding. Hij is zich bewust van alle facetten van het zelfstandig ondernemerschap: hij steekt ook zeker zelf de handen uit de mouwen en pakt alle taken op. Hij is sociaal vaardig en gastheer van zijn eigen onderneming: het levende visitekaartje van zijn onderneming. Hij is in staat om relaties met zijn medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Hij legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en heeft geen problemen om zijn overtuigingskracht in te zetten. Hij denkt continu vanuit de klant, zoekt en benut kansen en weet hoe hij het beste in het belang van de onderneming én de klant kan ondernemen.

Beroepseisen

 • je hebt een ondernemende houding en een neus voor commerciële kansen
 • je hebt doorzettingsvermogen en kunt goed zelfstandig werken
 • je bent flexibel en stressbestendig
 • je bent klantgericht, representatief en sociaal vaardig
 • je kunt goed met mensen omgaan en bent communicatief vaardig
 • je hebt financieel / rekenkundig inzicht.

Ondernemer retail BOL 4

Let op!

Op dit moment is voor deze opleiding het maximaal aantal studenten dat in het eerste jaar kan starten bereikt. Aanmelden voor schooljaar 2019-2020 voor deze opleiding is niet meer mogelijk. Wil je graag meer informatie ontvangen over onze opleidingen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum via [email protected] of bel (038) 850 30 00.

School en stage

De opleiding duurt ongeveer 3 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Je loopt blokstages: school en stage wisselen elkaar af. Praktische opdrachten gaan over je eigen leerbedrijf. Daar word je begeleid door je praktijkopleider. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Op school besteden we aandacht aan alle onderdelen van de opleiding door middel van instructielessen, workshops en het uitwerken van opdrachten. Je werkt aan je Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Dit doe je onder begeleiding van je loopbaanbegeleider. Daarnaast werk je aan je portfolio (verzameling van studieprestaties) door onder andere de uitwerking van alle opdrachten.

Tijdens de opleiding leer je onderstaande beroepsspecifieke onderdelen (kerntaken):

 • Maakt een ondernemingsplan en bewaakt het ondernemingsbeleid
 • Beheert en verzorgt de goederenstroom en voorraad
 • Begeleidt verkoopactiviteiten en voert deze ook uit
 • Handelt verkooptransacties af en/of leidt deze

Je gaat aan de slag met commercie, financieel 1, 2, 3 en 4 (BE en BA), goederen, management, marketing, recht, verkoopcijfers en voorraadbeheer. Je werkt aan een project marketing en aan een project Jonge Honden (een eigen bedrijf starten) en gaat op excursies naar DNB en de Tweede Kamer in Den Haag. Ook branchekennis maakt deel uit van de opleiding, bijvoorbeeld textiel, food, doe-het-zelf, sport en elektro.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sport

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in cursussen op het gebied van marketing, management, verkoop/inkoop/export, PR/reclame, toerisme en in het deeltijd hbo o.a. economische richtingen. Ook kun je na het behalen van het diploma doorleren in het volledig dagonderwijs in het hbo, o.a.:

 • Small Business/Retail Management
 • Personeel en Arbeid
 • Commerciële Economie
 • Bedrijfseconomie
 • Management, Economie en Recht

Volg je een verwante hbo opleiding dan kun je vrijstelling aanvragen voor je stage bij de hbo-instelling.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Ook kun je met vragen terecht bij het team Handel & Ondernemen via [email protected]

Aanmelden voor schooljaar 2019-2020 niet meer mogelijk.

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is in sommige gevallen mogelijk, informeer hierover bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen voor het eerste jaar ongeveer € 650,--
 • laptop (zelf aanschaffen)
 • kosten excursies en werkweken (worden nader vestgesteld)

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.