background

Manager Retail

De manager retail werkt in de retail in uiteenlopende winkelformules in zowel het MKB als het GWB, in de food- en non-foodsector. De manager retail stelt zich binnen het gestelde beleid ondernemend op. Hij dient als voorbeeld in het filiaal/de afdeling en neemt de leiding. Binnen zijn mogelijkheden neemt hij zelf het initiatief om zaken aan te pakken en te verbeteren. Hij durft verantwoordelijkheid te nemen voor zijn beslissingen. Hij is daarnaast sociaal vaardig en gastheer binnen zijn filiaal / afdeling: hij is in staat relaties met zijn medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Hij legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en kan overtuigen. Voor zijn filiaal/afdeling denkt hij commercieel: hij denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet hoe hij het beste in het belang van de organisatie én de klant kan opereren.

Beroepseisen

- je bent klantgericht en dienstverlenend
- je bent ondernemend en commercieel
- je kunt goed met mensen omgaan en werkt motiverend
- je bent stressbestendig, flexibel en kunt goed organiseren en plannen
- je hebt financieel / rekenkundig inzicht

Manager retail BOL 4

Let op!

Op dit moment is voor deze opleiding het maximaal aantal studenten dat in het eerste jaar kan starten bereikt. Aanmelden voor schooljaar 2019-2020 voor deze opleiding is niet meer mogelijk. Wil je graag meer informatie ontvangen over onze andere opleidingen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum via [email protected] of bel (038) 850 30 00.

Voor wie?

 • Je houdt er van om dingen in gang te zetten, te plannen en te organiseren
 • Je hebt interesse in commercie, financiën en personeelsmanagement

School en stage

De opleiding duurt ongeveer 3 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg. (BOL - school en stage). Ongeveer een derde deel van de opleiding bestaat uit blokstages. Praktische opdrachten gaan over je eigen leerbedrijf. Daar word je begeleid door je praktijkopleider. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Op school besteden we aandacht aan alle onderdelen van de opleiding door middel van instructielessen, workshops en het uitwerken van opdrachten. Je werkt aan je Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Dit doe je onder begeleiding van je loopbaanbegeleider. Daarnaast werk je aan je portfolio (verzameling van studieprestaties) door onder andere de uitwerking van alle opdrachten.

Tijdens de opleiding leer je onderstaande beroepsspecifieke onderdelen (kerntaken):

 • Maakt een bedrijfsplan en bewaakt het
 • Beheert en verzorgt de goederenstroom en voorraad
 • Begeleidt verkoopactiviteiten en voert deze ook uit
 • Handelt verkooptransacties af en/of leidt deze

Je gaat aan de slag met commercie, financieel 1 en 2 (BE), goederen, management, marketing, verkoopcijfers en voorraadbeheer. Je werkt aan een project marketing en aan een project Jonge Honden (een eigen bedrijf starten) en gaat op excursies naar DNB en de Tweede Kamer in Den Haag. Ook branchekennis maakt deel uit van de opleiding, bijvoorbeeld: textiel, food, doe-het-zelf, sport en elektro.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sport

Je krijgt niet alleen les per vak, maar ook opdrachten waaruit de samenhang van de vakken duidelijk wordt.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in cursussen op het gebied van marketing, management, verkoop/inkoop/export, PR/reclame, toerisme en in het deeltijd-hbo o.a. economische richtingen. Ook kun je na het behalen van het diploma doorleren in het volledig dagonderwijs in het hbo, o.a.:

 • Small Business/Retail Management
 • Personeel en Arbeid
 • Commerciële Economie
 • Bedrijfseconomie
 • Management, Economie en Recht

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Ook kun je met vragen terecht bij het team Handel & Ondernemen via [email protected].

Aanmelden voor schooljaar 2019-2020 niet meer mogelijk.informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is in sommige gevallen mogelijk, informeer hierover bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.155,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 650,--
 • laptop (zelf aanschaffen)
 • kosten werkweek en excursies (worden nader vastgesteld)

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.

Manager retail BBL 4

School en werk

Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Dat kan met een betaalde baan, maar in sommige gevallen ook met een onbetaalde baan of op basis van een stageovereenkomst. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend leerbedrijf is.

De opleiding duurt ongeveer 3 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week (minimaal 20 uur) in een winkel voor de praktijkopleiding. Praktische opdrachten gaan over je eigen leerbedrijf. Daar word je begeleid door je praktijkopleider. Naast de onderwijsovereenkomst, die jij met het Deltion College afsluit, worden een praktijkovereenkomst en meestal ook een arbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.kchandel.nl.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Op school besteden we aandacht aan alle onderdelen van de opleiding door middel van instructielessen, workshops en het uitwerken van opdrachten. Je werkt aan je Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Dit doe je onder begeleiding van je loopbaanbegeleider. Daarnaast werk je aan je portfolio (verzameling van studieprestatie) door onder andere de uitwerking van alle opdrachten.

Tijdens de opleiding leer je onderstaande beroepsspecifieke onderdelen (kerntaken):

 • Beheert goederenstroom en voorraad
 • Coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit
 • Geeft leiding aan het organisatieonderdeel
 • Voert beleid van de organisatie uit

Ook assortimentskennis maakt deel uit van de opleiding. Je kunt een keuze maken uit de volgende branches: levensmiddelen, textiel, schoenen, doe het zelf, parfumerie, drogisterij, speelgoed, huishoudelijke artikelen, electronische artikelen, overige branches. Afhankelijk van de branche waarin je werkt kies je er één. Voor drogisterij leiden we op tot het landelijke Pharmacon diploma.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in de Middenkaderopleiding-niveau 4 voor Ondernemer detailhandel en in het deeltijd-hbo, o.a. hbo Small Business / Retail Management.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Natuurlijk kun je ook rechtstreeks contact opnemen met het team Detailhandel-BBL, tel: (038) 850 32 66.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april. Tussentijdse instroom is in sommige gevallen mogelijk, informeer hierover bij het Studenten SuccesCentrum, telefoon 038 - 850 30 00.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 582,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen ongeveer € 700,--
 • aanschaf laptop

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.