background

Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit

Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je meestal ergens op locatie aan de aanleg of het onderhoud van elektrotechnische installaties. Soms werk je in de werkplaats van het installatiebedrijf. Heel verschillend dus. Een eerste monteur elektronische installaties werkt vaak zelfstandig en wordt ingezet bij een elektrotechnisch installatiebedrijf gespecialiseerd in nieuwbouw en/of renovatie van laagspanningsinstallaties in woning- en utiliteitsbouw.

Beroepseisen

 • je hebt technisch inzicht
 • je bent zorgvuldig
 • je bent zelfstandig
 • je kan goed begeleiden
 • je bent verantwoordelijk
 • je bent initiatiefrijk
 • je bent communicatief vaardig

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit BBL 3

Voor wie?

 • Ben je in het bezit van een diploma mbo-niveau 2, e-vooropleiding in deze richting, dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kunt doorlopen.

School en werk

Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 2 dagdelen per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Tijdens het werk voer je regelmatig, onder begeleiding, praktijkopdrachten uit. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl. Naast de arbeidsovereenkomst, die je met het bedrijf afsluit, sluit je een praktijkovereenkomst af met het leerbedrijf en het Deltion College. Tussen het Deltion College en jou wordt tevens een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Al sje kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Het is belangrijk dat je bij aanvang van de opleiding al een werkplek hebt gevonden, of dat je hier zicht op hebt. Belangrijk is dat je voldoende uren werkt en dat de werkgever een erkend bedrijf is.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Je werkt er aan met een groep of individueel. Dit gebeurt tijdens lessen, workshops, zelfstudie-uren en in praktijksituaties. Je werkt binnen school ook samen met anderen om praktijkopdrachten uit te voeren en om problemen op te lossen. De leraar heeft hierbij een begeleidende en coachende rol. Zo leer je niet alleen vakkennis en beroepsvaardigheden, maar bijvoorbeeld ook samenwerken, zelfstandig werken, plannen en jezelf presenteren.

Tijdens je opleiding leer je hoe je het installeren van technische installaties moet voorbereiden. Je leert elektrotechnische onderdelen en leidingen demonteren en repareren en hoe je installaties kan controleren en onderdelen kan monteren. Ook leer je bekabeling aanleggen. Daarnaast leer je het daadwerkelijk uitvoeren van de aanleg van elektrotechnisch installatiewerk en hoe je moet testen. Tijdens de opleiding voor eerste monteur leer je ook andere monteurs coachen en begeleiden en comlexere systemen samenstellen, controleren en testen.

VCA (Veiligheids Certificaat Aannemers)

Er bestaat een mogelijkheid om tijdens de schooldag het VCA-certificaat te behalen. Wel zijn hier extra kosten aan verbonden.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:
- Loopbaan en burgerschap
- Nederlands
- Rekenen

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Technisch Leidinggevende of Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek niveau 4.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie en in februari.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

 • boeken en andere leermiddelen (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 345,--
 • andere kosten (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 30,--

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Diploma mbo niveau 2.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.