background

Meewerkend leidinggevende algemeen schoonmaakonderhoud

Zin in afwisselend werk? Als meewerkend leidinggevende algemeen schoonmaakonderhoud werk je voor een schoonmaakbedrijf in bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen, scholen of sportaccommodaties. Met behulp van een schoonmaakprogramma weet je steeds goed op welke manier je een ruimte weer helemaal schoon krijgt. Je geeft leiding aan een team medewerkers.

Beroepseisen

 • je houdt van diversiteit in je werk
 • je bent stipt
 • je hebt oog voor netheid
 • je kunt leiding geven
 • je houdt van orde
 • je kunt zelfstandig werken

Meewerkend leidinggevende algemeen schoonmaakonderhoud BBL 2

School en werk

De opleiding is beroepsgericht opgezet en duurt één jaar. Als je kiest voor een bbl-opleiding, dan kies je voor een combinatie van werken en leren. Je werkt of loopt stage bij schoonmaakbedrijven bij diverse bedrijven en instanties. Dit traject is voornamelijk geschikt voor volwassenen (19 jaar en ouder).

Versnellen via maatwerk

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kunt doorlopen. Je behaalt dan sneller je diploma. Dit bespreek je tijdens de intake van de opleiding.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Kijk voor de formele toelatingseisen ook onder het kopje 'Toelatingseisen'

Tijdens de opleiding leer je door te doen en te ervaren. Dit doe je aan de hand van theorie- en vaardigheidslessen. Iedereen op school krijgt de vakken Nederlands, Engels rekenen en en burgerschap. Tijdens de opleiding leer je stap voor stap om invulling te geven aan de kerntaken die horen bij het beroep:

 • Bieden van hulp bij de diverse activiteiten die onder dit veelzijdige beroep vallen
 • Ondersteunen bij schoonmaak, post, bewaking.
 • Uitvoeren van taken ten behoeve van de facilitaire dienstverlening, de organisatie en het beroep

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie (meld je bij voorkeur aan voor 1 april).

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 243,-- per leerjaar

 • boekengeld ongeveer € 210,--
 • overige kosten € 57,50

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Wettelijke toelatingseisen

Voor deze mbo-opleiding moet je minimaal voldoen aan één van onderstaande eisen:

 • Een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte, de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg.
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste B-niveau is afgelegd.
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4.
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring.
 • Diploma niveau 1-opleiding.

Aanvullende informatie

Het maken van een toets voor Nederlands en/of rekenen kan een onderdeel van de (verplichte) intakeactiviteiten zijn. Dit gebeurt om je (taal)niveau te bepalen. Op grond van de uitslag word je in een "taalklas" geplaatst of krijg je (extra) ondersteuning bij taal en/of rekenen.

Verklaring Omtrent Gedrag

Bij verschillende organisaties binnen deze branche wordt voorafgaand aan werk of stage een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ gevraagd. Bijna iedereen komt in aanmerking voor een VOG. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op www.justis.nl/producten/vog.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.