background

Financieel Dienstverlener / Assistent Makelaar

Een financieel dienstverlener werkt bij een bank, een verzekeraar of bij een financieel intermediair. Vooral voor hypotheekadviseurs en bij verzekeringskantoren is het arbeidsperspectief momenteel goed. Het is dan een functie in de back office waarbij ook sprake is van klantcontact ten behoeve van de voorbereiding van financiële adviezen(adviestrajecten). Als financieel dienstverlener bereid je advies(trajecten) voor, waarbij je gebruik maakt van je kennis en vaardigheden van financiële producten. Je draagt alle benodigde gegevens over aan de adviseur ten behoeve van het feitelijke advies aan de klant en licht de gegevens toe. Voor betaal- en spaarrekeningen informeer en adviseer je de klant zelf.

Beroepseisen

 • je bent dienstverlenend en klantgericht;
 • je respecteert de privacy van de klant
  en gaat integer met gegevens om;
 • je bent nauwkeurig en zorgvuldig;
 • je bent pro-actief en kunt goed luisteren;
 • je kan goed met cijfers en computers omgaan;
 • je hebt aantoonbare vakbekwaamheid
  (d.m.v. wft diploma's).

Financieel Dienstverlener / Assistent Makelaar BOL 4

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De opleiding duurt 3 jaar. Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school en loop je stages. Aan het einde van het eerste schooljaar ga je 10 weken op stage. In het derde leerjaar ga je 30 weken op stage. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Je krijgt beroepsinhoudelijke vakken aangeboden, zoals bankleer, verzekeringskennis en recht. Je oefent praktijksituaties op de computer, bijvoorbeeld een verzekering afsluiten. Verder ga je oefenen met telefoon-, verkoop- en baliegesprekken.

In het keuzedeel 'Assisteren van de vastgoedmakelaar' komt de aan- en verkoop van vastgoedobjecten aan bod, waarbij aandacht wordt besteed aan de begeleiding bij bezichtigingen en onderhandelingen. Tevens wordt er aandacht besteed aan koop- en verkoopovereenkomsten plus taxaties en vastgoedopnames. Ook komen onderwerpen als het onderhouden van contacten met de notaris en promotionele activiteiten zoals de verzorging van brochures en internetpresentaties aan de orde.

Vanaf het begin van de opleiding krijg je training in hospitality: gastvrijheid naar je klanten is een must. Het omgaan met klanten wordt in gesprekken geoefend. Mensen uit de praktijk komen op school om echte praktijksituaties na te bootsen en gastcolleges te geven.

Je krijgt een gedegen voorbereiding op de Wft examens. Vanwege de wet- en regelgeving in de financiële dienstverlening vraagt het bedrijfsleven vakkennis en daarbij behorende vakbekwaamheid. De Wet op het financieel toezicht (Wft) eist dat banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, tussenpersonen, adviseurs en alle anderen die in de financiële dienstverlening actief zijn een Wft bevoegdheid hebben en vakbekwaam zijn. Financiële producten zoals hypotheken, leningen, verzekeringen en pensioenen zijn vaak ingewikkeld. Dit komt niet alleen door verschillen in voorwaarden, maar ook doordat klanten er niet dagelijks mee bezig zijn. Deltion kiest ervoor om naast de schoolexamens extra Wft-examens aan te bieden. Je kunt pas in aanmerking komen voor deze examens als je de schoolexamens van de diverse onderdelen hebt afgerond. Je krijgt de volgende Wft-modules aangeboden:

 • Wft-basis
 • Consumptieve kredieten
 • Schadeverzekeringen particulier
 • Schadeverzekeringen zakelijk

Keuzedelen

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding heeft keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kan verbreden of verdiepen. De keuzedelen voor deze opleiding zijn:

 • Assisteren van de vastgoedmakelaar
  Daarnaast maak je een keuze uit: voorbereiding hbo, fiscale werkzaamheden in de praktijk of ondernemerschap. Deze keuze kun je later nog aangeven.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding  zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma,  zie www.deltion.nl/sport.  

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Diploma

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je het diploma ‘Klantmedewerker Bancaire Diensten en Schadeverzekeringen’. Met dit diploma beschik jij over dé vooropleiding voor de SVM NIVO brancheopleiding Assistent Makelaar.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma werken en daarnaast leren in het deeltijd-hbo, o.a. economische richtingen en in diverse cursussen (administratief, management, marketing) volgen. Ook kun je doorleren in het volledig dagonderwijs in het hbo, o.a. economische richtingen en lerarenopleiding. Werkgevers kunnen vragen om een aanvullende studie te doen. Deze opleiding kan door het keuzedeel 'Assisteren van de vastgoedmakelaar' gezien worden als dé voorbereiding op een vervolgstudie in de makelaardij en het externe examen Assistent Makelaar.

Informatie en aanmelding

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek? Bel het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]. Je meldt je digitaal via de website aan door rechtsboven bij dit opleidingsblad op de oranje button 'aanmelden' te klikken.

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop;
 • huur voor boeken en andere leermiddelen (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 450,--;
 • andere kosten (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 70,-- (opleidingsspecifieke kosten);
 • kosten wft examens, € 100 per examen;
 • aanschaf representatieve kleding (via school) ongeveer € 200.

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in de sector economie.

* Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie is één van de examenvakken wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal vereist.

Verklaring Omtrent Gedrag

Bij verschillende organisaties binnen deze branche wordt voorafgaand aan werk of stage een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ gevraagd. Bijna iedereen komt in aanmerking voor een VOG. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op www.justis.nl/producten/vog.

Kans op werk

Door de financiële crisis van enige jaren geleden, heeft de financiële branche nog steeds te maken met een slecht imago als werkgever. De vraag naar gediplomeerde mbo-ers Financiële Dienstverlening is echter groot. Hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen, assurantiekantoren, leasemaatschappijen en uitzendbureaus hebben een grote behoefte aan klantgerichte mbo-ers die beschikken over actuele financiële vakkennis.

Quote werkgever; ‘’In de regio Zwolle heerst krapte in de arbeidsmarkt voor financieel dienstverleners. Dit komt mede omdat er minder mensen kiezen voor de opleiding. Wij zoeken doorlopend mensen met WFT basis en schade die willen werken in diverse functies binnen verzekeringsmaatschappijen’’.

Het Deltion College biedt studenten de gelegenheid de benodigde WFT examens te behalen, ondanks het feit dat deze niet meer in het kwalificatiedossier zitten. Daardoor heeft het diploma van het Deltion College een duidelijke meerwaarde. De kosten voor deze externe examens zijn voor eigen rekening.