Insectenhotels van Deltionstudenten een succes in Zwolle!

02 juli 2024 09:30 Nieuws

In opdracht van gemeente Zwolle hebben studenten Meubel en Houttechniek van het Deltion College vier insectenhotels ontworpen, gemaakt én geplaatst bij vier verschillende basisscholen. Het vullen en klaarmaken van de insectenhotels deden de studenten samen met de leerlingen.

De Deltionstudenten ontvingen de opdracht van gemeente Zwolle en kregen hierdoor te maken met diverse competenties en leerzame projectfases, zoals de ontwerpfase, de voorbereidingsfase, de productiefase en de opleverfase. Na de eerste briefing gingen de studenten aan de slag. De eerste ontwerpen werden gepresenteerd en de feedback van de opdrachtgever werd verwerkt. Na de ‘GO’ gingen de studenten aan het werk met de technische tekeningen, de materiaalstaten en het in elkaar zetten van de insectenhotels. Ook begeleidden de studenten de basisschoolleerlingen bij het vullen van de insectenhotels. Het was een praktijkopdracht met veel belangrijke aspecten, die de studenten voorbereidt op het werken in de maatschappij van morgen.

Jong geleerd, oud gedaan
Leerlingen van de basisscholen de Werkschuit, de Brug, de Florens Radewijnsschool en de Morgenster in Zwolle vulden de insectenhotels. Rova Zwolle plaatste de insectenhotels en leverde het vulmateriaal, zoals dakpannen, rietstengels en stukjes hout. Insectenhotelexpert Peter Plaatsman van Green Art Lab begeleidde de lessen op de basisscholen. De lessen zijn onderdeel van het programma Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Zwolle. Een mooi project, waarbij veel verschillende leeftijden en specialismes samen komen, om gezamenlijk te werken aan de wereld om ons heen.

Biodiversiteit
De insectenhotels zijn allemaal uniek in vorm en grootte en dragen bij aan de biodiversiteit in Zwolle. Dankzij insectenhotels worden meer insecten aangetrokken. Insecten die juist van zo groot belang zijn voor de biodiversiteit. Bepaalde insecten zijn namelijk de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Ook zijn insecten van groot belang voor de bestuiving van planten en voedselgewassen.

In 2022 hebben studenten van Meubel en Houttechniek ook al twee insectenhotels gemaakt en geplaatst bij Isala Ziekenhuis Zwolle. In 2023 is er ook één geplaatst bij het Deltion College zelf.

Buurtbewoners zijn lovend enthousiast, de leerlingen van de basisscholen vonden het geweldig interessant en wethouder Arjan Spaans heeft zijn droom uitgesproken; ‘In iedere Zwolse wijk een insectenhotel plaatsen!’

Wat ons en onze studenten bezighoudt