Deltion en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie

25 september 2023 15:04 Nieuws

Deltion verwelkomde op donderdag 21 september diverse Zwolse culturele instellingen op de campus. Tijdens deze ontmoeting met Museum de Fundatie, Zwolse theaters, het Fraterhuis, Kunsteducatie Nederland, Hedon/Buro Ruis en Xplosief stond het ontwikkelen van het cultuuraanbod voor studenten centraal. Met deze samenwerking sluit Deltion aan op het landelijk beleid om de deelname van mbo-studenten aan culturele activiteiten te vergroten doormiddel van de MBO Cultuurkaart. 

Staatssecretaris Cultuur & Media, Gunay Uslu, introduceerde vorig jaar de MBO Cultuurkaart waarmee ze cultuurbudget beschikbaar stelt voor mbo-studenten. Hiermee wordt niet alleen de financiële drempel voor een bezoek aan culturele activiteiten verlaagd, maar zorgt er ook voor dat scholen en cultuurinstellingen hun samenwerkingen versterken. De bedoeling is om zoveel mogelijk klassikaal culturele activiteiten te ondernemen, bijvoorbeeld in het kader van burgerschapsonderwijs. Sil Loeters, directeur Kunsteducatie Nederland: “De projecten die met alle betrokken culturele instellingen en Deltion ontwikkeld worden, dragen bij aan het verlagen van de drempel om een museum, theater of popzaal binnen te lopen.” 

Deltion Kunst & Cultuur
Deltion heeft zich als één van de eerste mbo-scholen aangesloten bij de pilot van de MBO Cultuurkaart. De uitvoering hiervan is ondergebracht bij het Praktijkloket van Deltion onder de naam ‘Kunst & Cultuur’. De opleidingen kunnen kiezen voor een activiteit met een sociaal emotioneel thema dat aansluit bij de belevingswereld van een student. Of een activiteit die past bij de inhoud van de opleiding of gewoon omdat het leuk is. “Elke vorm van kunst & cultuur verrijkt, biedt inzichten en maakt deel uit van de wereld waarin we leven”, vertelt collegedirecteur Design, Media & ICT Renske Venhuizen. 

Wat ons en onze studenten bezighoudt