Daarom is de FIRST LEGO League zo belangrijk voor po- en vo-leerlingen

10 maart 2023 14:48 Nieuws

Onlangs vond de 15de editie van de FIRST LEGO League plaats op het Deltion College. Jurylid Annemiek Brink-ten Have en teamcoach Martijn de Haan van JenaXL vertellen over het belang van events zoals de FIRST LEGO League. En waarom het op spelenderwijs enthousiasmeren van po- en vo-leerlingen voor techniek belangrijk is voor de maatschappij van morgen.

“Ik ben al jaren jurylid en doe dat met veel plezier,” aldus Annemiek Brink-ten Have. “Ik geniet met name van het enthousiasme bij de leerlingen. Negen van de tien keer zijn hun ideeën heel origineel en verfrissend. Je merkt ook dat het niet uitmaakt of het om gymnasium leerlingen gaat of leerlingen van speciaal onderwijs. Als het verhaal en het idee klopt, ben ik om. Sommige scholen doen al vijftien edities mee! Een bevlogen leerkracht op school helpt de leerlingen enorm.”  

Dit jaar was het thema SUPERPOWERED. In de SUPERPOWERED uitdaging onderzochten de teams waar energie vandaan komt en hoe het wordt gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt en zetten ze vervolgens hun superkrachtige creativiteit aan het werk om te innoveren voor een betere energietoekomst.

Annemiek: “Door dit soort evenementen voor jongeren te organiseren, maken we grote thema’s zoals de energietransitie klein en dat is heel belangrijk. Juist met kleine initiatieven kun je het verschil maken. Met name kinderen zijn heel goed in het klein maken van grote vraagstukken door hun originele inzichten en grappige ideeën. Daar kunnen we allemaal nog veel van leren.”


Martijn de Haan is leerkracht op JenaXL in Zwolle en doet al vanaf de eerste editie met een team mee aan de FIRST LEGO League. Maar liefst dertien keer behaalden ze de landelijke finale! Dit jaar bestaat zijn team uit twintig leerlingen.

Martijn: “Er zijn veel leerlingen die mee willen doen. Ze horen de enthousiaste verhalen van kinderen die eerder hebben meegedaan. We organiseren op school laagdrempelige sollicitatiegesprekken voor wie in het team wil. Dat is sowieso al een leerzame ervaring. We informeren naar hun ideeën over het thema en vragen de leerlingen na te denken over waar ze goed in zijn.”

“Het mooie aan FIRST LEGO League is dat het op onderwijsgebied veel mogelijkheden biedt. Het is een compleet traject waarbij leerlingen leren problemen op te lossen en zowel zelfstandig als samen werken. Waar haal je de kennis vandaan om het vraagstuk op te lossen? Hoe presenteer je dat het beste? In al die jaren dat ik teamcoach ben, zie ik het plezier bij de leerlingen tijdens het leerproces. Vandaar dat ik al jaren meedoe en volgend jaar zeker weer met een team in de startblokken sta.”

Team NXTgen, het FIRST LEGO League team van JenaXL won de Champions Award tijdens de regiofinale.

Wat ons en onze studenten bezighoudt