Studenten Meubel- & Houttechniek maken insectenhotels voor Isala Ziekenhuis

08 november 2022 14:15 Nieuws

Studenten van de opleiding Meubel- & Houttechniek werken momenteel aan de productie van drie insectenhotels in de vorm van reuze vlinders. De vlinders komen in de nog nieuw aan te leggen tuin van het Isala Ziekenhuis in Zwolle te staan. De insectenhotels worden eind december door de studenten geplaatst maar maken eerst nog een tussenstop op de Geert Groteschool in de Wipstrik. Daar worden de hotels door basisschoolleerlingen gevuld met riet, gras en ander snoeiafval geleverd door de ROVA.

Gerwin Vonder, docent Meubel- & Houttechniek, begeleidt het project en werkt samen met niveau 2 studenten aan de insectenhotels. Hij maakte de werktekening en de eerste schetsen (zie afbeelding). De Provincie Overijssel briefde hem over de voorwaarden waaraan een insectenhotel aan moet voldoen. “Dat gaat over hoe diep de boorgaten in het hout moeten zijn en over de juiste diameter. De gaten mogen slechts aan één kant open zijn en van binnen mooi glad zijn.”

“De vlinders zijn 1 bij 1,4 meter en zijn gemaakt van onder andere hout wat al jarenlang bij ons in de stelling lag en waarvoor geen bestemming was, speciaal plaatmateriaal op basis van hennepvezels en biologische olie en hout dat geleverd wordt door Binthout uit Zwolle. Studenten leren bij het maken van de vlinders verschillende technieken zoals schuinzagen en monteren. Ook zien zij de voordelen van het gebruik van een door computers aangestuurde houtbewerkingsmachines bij dit project,” vertelt Gerwin verder. “Ik vind het belangrijk dat de studenten werken aan een project dat een keer niet voor hun zelf is. Ook aandacht voor duurzaamheid, circulair werken en recyclen is belangrijk. Dat vind ik het mooiste aan dit project.”

In november komen enkele leerlingen van de Geert Groteschool kijken op het Deltion College naar hoe de insectenhotels worden gemaakt. De Gemeente Zwolle reageerde enthousiast op de samenwerking en heeft inmiddels ook opdracht gegeven een aantal insectenhotels voor in de hun tuin te maken.Wat ons en onze studenten bezighoudt