Pedagogisch medewerker Christine: “Dankzij EVC-procedure kon ik mijn droom vervullen"

17 november 2022 12:28 Nieuws
Christine Schendel (55) was lange tijd werkzaam als kinderergotherapeut. Na dertig jaar besloot ze dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Dankzij het doorlopen van de EVC-Procedure Startbekwame Pedagogisch Medewerker Kinderopvang kon ze aantonen dat ze voldeed aan de kwalificaties om als pedagogisch medewerker te mogen werken. Inmiddels werkt ze drie dagen per week op een peutergroep in Oudenbosch. “Je moet altijd jouw dromen blijven volgen.”

Christine werkte dertig jaar lang als kinderergotherapeut in binnen- en buitenland. Ze kwam in aanraking met kinderen met ernstige verstandelijke of fysieke beperkingen, maar ook met kinderen die een motorische en sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstand hadden. Daarnaast begeleidde ze kinderen met problematiek uit het autistisch spectrum op scholen. “Mijn werkzaamheden hebben altijd als doel gehad om de individuele kwaliteiten en sterke kanten van het kind op een positieve manier te stimuleren en de zelfredzaamheid te bevorderen”, zegt Christine.

Ik wilde graag een nieuwe baan waarin ik mijn vakkennis en liefde voor kinderen kan inzetten

Na dertig jaar als kinderergotherapeut te hebben gewerkt, besloot Christine dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. “Een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen, dat is een rode draad door mijn carrière. Ik wilde graag een nieuwe baan waarin ik mijn vakkennis en liefde voor kinderen kan inzetten. Dat bleek te kunnen als pedagogisch medewerker. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om het nijpende personeelstekort in de kinderopvang te helpen verminderen door zelf aan de slag te gaan in die sector.”

Tijdens haar sollicitatiegesprek bij Stichting Kinderopvang Oudenbosch (SKO), werd de potentie van Christine gezien. “Dankzij het erkende EVC-bureau van het Deltion College in Zwolle, kon ik de EVC-procedure Startbekwame Pedagogisch Medewerker Kinderopvang in korte tijd doorlopen. Daarmee zou ik mijn dromen kunnen vervullen. Mijn leidinggevenden wilden graag samen met mij het traject ingaan en mij de ruimte geven zodat ik mij kon bewijzen. Ik mocht tijdens het werken bij SKO mijn competenties aantonen.”


Christine begon halverwege maart als een van de allereerste deelnemers in Nederland aan de EVC-procedure, waarbij ze een portfolio mocht vullen met bewijzen van haar werkervaring. “Het kon soms lastig zijn om een goed evenwicht te vinden tussen werken, leren en het vullen van mijn portfolio. Gelukkig kreeg ik goede begeleiding en feedback van mijn collega’s en mijn portfoliobegeleidster bij het aantonen van de 35 competenties van de branchestandaard. Die competenties hebben veel raakvlakken met die van een kinderergotherapeut. Soms koste het wat tijd, maar uiteindelijk was het goed te doen. Daarbij scheelde het dat ik niet naar Zwolle heb hoeven reizen voor de portfoliobegeleiding, want dat kan ook prima op afstand.”

Vlak voor de zomervakantie heeft Christine haar Ervaringscertificaat ontvangen, die ze direct verzilverd heeft bij het FBC voor een branchediploma. “Hiermee kan ik aantonen dat ik een gekwalificeerde kracht ben in de kinderopvang. Je moet altijd jouw dromen blijven volgen.”

Inmiddels werkt Christine als pedagogisch medewerker bij Stichting Kinderopvang Oudenbosch, locatie Dikkie Dik. “Drie dagen per week werk ik daar samen met een paar andere collega’s op de peutergroep Jungle. Ik vind het heel erg leuk om te doen. Dat was zonder Deltion, die deze de EVC-Procedure aangeboden heeft, niet mogelijk geweest. Dus ik ben blij dat ik dit traject doorlopen heb.”


Wil je graag meer weten over de EVC-procedure Startbekwame Pedagogisch Medewerker Kinderopvang? Neem dan contact op met het Expertisecentrum EVC van Deltion College via evc@deltion.nl of 038-8503096.

Wat ons en onze studenten bezighoudt