Deltion College, Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters verplaatsen een monument voor ‘de stilte’ door Zwolle

04 mei 2022 21:00 Nieuws

Een wit doek om zelf in te kleuren, een moment van verstilling, een stil statement om plaats te maken voor jouw denken, jouw herdenken.

Tijdens de performance DAT WAT WE NIET ZIEN werd de afgelopen dagen een groot, wit monument door de stad Zwolle bewogen. Theatermakers Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg maakten, in samenwerking met de studenten Artiest van het Deltion College, het onzichtbare zichtbaar: de stilte. De performance sluit af met een documentaire over DAT WAT WE NIET ZIEN. Deze is vanaf 4 mei om 21.00 uur te zien op www.datwatwenietzien.nl.

“We verplaatsen een symbool voor ‘de stilte’ in de stad: we herdenken in beweging.” Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg, Theatergroep De Jonge Honden

Een monument voor de stilte
Het thema herdenken en oorlog is op dit moment actueler dan ooit: we kijken terug naar het verleden terwijl het heden vandaag wordt bepaald. Daarom bouwden de theatermakers een universeel monument voor de stilte, een monument waar je zelf invulling aan kunt geven als voorbijganger. Deltionstudenten van de opleiding Artiest verplaatsten het monument de afgelopen dagen door Zwolle, ze interviewden voorbijgangers en inwoners voor de afsluitende documentaire en gingen met elkaar in gesprek over het thema ‘dat wat we niet zien’. Het monument werd verplaatst van het Grote Kerkplein naar de Sassenpoort, van het Rode Torenplein naar het Stationsplein en eindigde vandaag, op 4 mei, om 20.00 uur op de Grote Markt van Zwolle.

Het Deltion College vindt het zeer waardevol dat onze eerstejaarsstudenten Artiest meewerken aan deze productie. Deze productie laat zien dat beweging en ruimte innemen in de stad een krachtige expressie is om gedachten die wij niet zien te uiten en een plek te geven in Zwolle en in onszelf.”
Eveline ter Veer, opleidingsmanager Artiest en Podium- en Evenemententechniek Deltion College

"We willen mensen in hun dagelijkse haast even stil laten staan en nadenken."
Keimpe de Jong, programmeur Zwolse theaters  • DAT WAT WE NIET ZIEN is een productie van het Deltion College, Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters. Mede mogelijk gemaakt door Fonds Amateurkunst en Hervormd Weeshuis Zwolle. Met dank aan Gemeente Zwolle, Bevrijdingsfestival Overijssel, Gerrits Tuin, NS, Sassenpoort en Blue Bayou.

Wat ons en onze studenten bezighoudt