Eerste praktijkverklaring van Deltion College uitgereikt aan Ainalem Biniam

08 december 2022 15:04 Nieuws
Trots toont Ainalem Biniam de praktijkverklaring Fietstechnicus die hij ondertekend heeft. De afgelopen maanden heeft hij een maatwerkprogramma van het Deltion College gevolgd bij erkend leerbedrijf KokkieBikes. Hij is de eerste die een praktijkverklaring van Deltion uitgereikt krijgt. Ainalem: “Het is een mooie bevestiging van mijn vakmanschap.”

Ainalem is in 1990 in Eritrea geboren. Daar had hij een fietsenreparatiepunt. “Ik heb in Eritrea geen opleiding gevolgd, maar eigenlijk alles in de praktijk geleerd”, zegt Ainalem. Op 24-jarige leeftijd is hij gevlucht en via Italië naar Nederland gekomen. Sinds 2018 woont hij in Dalfsen.

Via Barbara Lammertink van de gemeente Dalfsen kon Ainalem het vak van fietsenmaker weer oppakken; bij KokkieBikes in Lemelerveld. “Onze wielerspeciaalzaak is sinds 2013 uitgegroeid tot een trefpunt van fietsliefhebbers van allerlei slag. Recreanten, E-bikers, fietsforenzen en fanatieke sportfietsers komen naar ons bedrijf toe”, zegt Judith Hulsman.


Volgens Judith heeft de werkplaats ‘een heel belangrijke positie’ binnen de fietsenzaak. Het is de plek waar Ainalem als volwaardig en fulltime fietstechnicus werkt. Judith: “We hebben Ainalem in eerste instantie vanuit sociaal oogpunt een werkplek geboden, maar vrijwel direct bleek dat hij absolute vakman is. Hij heeft zich bij KokkieBikes snel ontwikkeld tot een gewaardeerde en vindingrijke collega, die altijd wel een oplossing weet te vinden.”

Ainalem: “Ik ben heel erg blij met mijn werkgever en mijn collega’s. Door hen heb ik veel nieuwe dingen geleerd en kan ik mij nog verder ontwikkelen.”

Het was een mooie kans om te laten zien wat ik al kan

De kennis en ervaring van een fietstechnicus had Ainalem al toen hij bij KokkieBikes aan de slag ging, maar aan een startkwalificatie ontbrak het nog. Daarom heeft hij de afgelopen maanden een maatwerkprogramma van het Deltion College gevolgd, met als doel een praktijkverklaring te halen. Het traject voor het halen van een praktijkverklaring past bij werkenden en werkzoekenden die praktisch ingesteld zijn. Zij zijn op dit moment nog niet in staat om een mbo-certificaat of volledig diploma te behalen. Het korte programma, dat speciaal voor hen gemaakt is, doorlopen ze bij een door SBB erkend leerbedrijf. Er zijn geen lessen en examens.


Ainalem heeft bij KokkieBikes aangetoond dat hij fietsen afleveringsklaar kan maken, onderhoudsbeurten uit kan voeren en reparaties kan doen. Daarmee heeft hij zijn praktijkverklaring verdiend. Het is de eerste praktijkverklaring die door Deltion College wordt uitgereikt. “Ik ben er blij mee. Het was een mooie kans om te laten zien wat ik al kan. De praktijkverklaring is een mooie bevestiging van mijn vakmanschap”, aldus Ainalem.

Wat ons en onze studenten bezighoudt