Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim en VeVa-studenten Deltion in gesprek over vrijheid

15 oktober 2021 Nieuws
In 2020 vierde Nederland 75 jaar vrijheid. Het jaar waarin door de mondkapjesplicht, de eerste avondklok en verplichte quarantaine vrijheid niet meer vanzelfsprekend was. Vrijdag 15 oktober sprak Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, samen met 75 VeVa-studenten van Deltion over wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen en wat je zelf aan de vrijheid kan bijdragen.

‘We bereiden onze studenten Veiligheid en Vakmanschap voor op een baan bij Defensie, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor de vrijheid en veiligheid in ons land.’ begint Suzan Ingelse, collegedirecteur Deltion. ‘Dat ze vandaag in gesprek mochten met de Commandant der Strijdkrachten over dit onderwerp is de kers op de taart. Door dit gesprek op gang te brengen, zorgen we dat ook de nieuwe generatie zich bewust is van de vrijheid waar we in kunnen leven. En dat dit ook in Nederland niet vanzelfsprekend is.’

Vrijheid in Nederland
De studenten hadden diverse vragen voorbereid. Op de vraag wat vrijheid inhoudt in Nederland antwoordde de Commandant der Strijdkrachten: “Ik ben opgegroeid in de tijd van de Berlijnse Muur, waar vrijheid niet gewoon was. Ook bij diverse missies hebben we gewerkt aan de vrijheid van de burgers in bijvoorbeeld Bosnië en Afghanistan. Het is dan ook pijnlijk om te zien dat de Taliban op dit moment de vrijheid van vrouwen indamt in Afghanistan. We mogen daarom dankbaar zijn voor de vrijheid waar in wij leven. Om die vrijheid in Nederland te houden hebben we een krachtige krijgsmacht nodig en discipline van jezelf, ook over wat je zegt. Houd altijd respect voor de ander, discrimineer en pest niet.”

De studenten gingen ook in discussie over de invoering van de dienstplicht, de vrijheid in tijd van Corona, het krijgen van een tweede kans bij een foute actie en de werkwijze binnen Defensie.

Nationaal Gesprek over Vrijheid
Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid, en wordt mede uitgevoerd door MBO Raad. Ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de koning, burgemeesters, CEO’s en andere topbestuurders brengen een bezoek aan 75 scholen door heel Nederland. Daar gaan ze met elkaar in gesprek: wat betekent vrijheid in Nederland? En wat wil je er persoonlijk aan bijdragen?

Wat ons en onze studenten bezighoudt