Meld je aan voor de online open avond op donderdag 11 maart

Leerlingen van der Capellen Scholengemeenschap volgen mbo-lessen Retail

02 februari 2021 Nieuws

De afgelopen maanden hebben twee leraren van de retailopleidingen van het Deltion College het keuzevak Ondernemen verzorgd aan vmbo-examenleerlingen van de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle. Dit project is voortgevloeid uit een samenwerking tussen het Deltion College en Van der Capellen Scholengemeenschap om de doorlopende leerroutes voor vmbo-leerlingen naar het mbo te versterken en is dit schooljaar voor het eerst gestart. De vmbo-leerlingen volgden het vak Dienstverlening en Producten (D&P) en van daaruit het keuzevak ondernemen.

In een periode van tien weken hebben de vmbo-leerlingen van Van der Capellen SG mogen proeven aan het mbo-onderwijs van het Deltion College en konden zij kennismaken met het retailvak.  Deze lessen werden verzorgd door twee leraren van het Deltion College, Boudewijn Rosier en Mike Temmink. Beide scholen blikken terug op een mooi project, waarin de leerlingen op een projectmatige manier een kijkje hebben kunnen nemen in de keuken van het ondernemen.

Voor de leerlingen was dit een groot succes en hebben zij een mooie persoonlijke groei laten zien. Een paar nieuwe gezichten voor de klas zorgde voor andere lessen, waarin de leerling bezig wat met het fictief opzetten van haar of zijn bedrijf. Door het op deze manier aanbieden van keuzevakken aan vmbo-leerlingen wordt de overstap voor hen naar het mbo versoepeld en kunnen zij een betere beroepskeuze maken.

Debby Greve, opleidingsmanager Handel & Ondernemen van het Deltion College, blikt enthousiast terug op een succesvolle samenwerking die is voortgevloeid uit het gezamenlijke onderwijsprogramma Sterk Beroepsonderwijs: " In dit programma wordt de samenwerking in de regio tussen vmbo, mbo en het bedrijfsleven gestimuleerd door opleidingen op elkaar af te stemmen en gebruik te maken van elkaars faciliteiten, zodat de doorlopende leerroutes in de regio worden verbeterd."

Voor de leraren en leerlingen van de Van der Capellen SG was het een succesvolle samenwerking waarin de leerlingen konden kennismaken met het onderwijs op het mbo. Daarnaast hebben de leerlingen mooie producten kunnen afleveren. Ondanks de Corona-crisis heeft het programma -met  maatregelen- op een goede manier door kunnen gaan en daar zijn beide opleidingen erg blij mee. Al met al was deze kruisbestuiving tussen het voortgezet onderwijs en mbo een groot succes!

De insteek is om deze positieve samenwerking op het keuzevak Ondernemen in de nabije toekomst verder uit te breiden met nog een aantal andere keuzevakken, verzorgd door het mbo (Deltion).

Wat ons en onze leerlingen bezighoudt