Leerzame ochtend voor basisschoolleerlingen, tijdens online Programmeren met Scratch 2020.

29 oktober 2020 Nieuws

Dit jaar geen honderden leerlingen op het Sweelinckplein bij het Deltion College. Maar één grote greenroom met maar vier personen. Door alle corona-maatregelen kon het jaarlijkse event Programmeren met Scratch helaas niet fysiek doorgaan. Maar gelukkig wel online!

Vanuit de greenroom-studio in het Deltion College, werd het programmeerevent bij de leerlingen in de klas gebracht. De uitzending begon met meer informatie over het event en wat er allemaal mogelijk is met programmeren met scratch. Vervolgens maakten de leerlingen kennis met Leo Major, de bevrijder van Zwolle! Het thema dit jaar was namelijk 75 jaar bevrijding.
PEC Zwolle heeft een unieke prijs beschikbaar gesteld en mede daarom sprak Bram van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle alle leerlingen toe in een filmpje. Ook waren er leeftijdsgenoten die lieten zien wat zij allemaal met Scratch programmeren, van games tot animaties, alles kwam voorbij!
Na het eerste deel van de uitzending konden de basisschoolleerlingen, in hun eigen klaslokaal, aan de slag met de programmeeropdrachten.

Dit jaar extra bijzonder want er waren niet alleen leerlingen uit Zwolle die aan de slag gingen met programmeren. Ook de scholen; De Elzenhof, De Groen, De Schakel en De MarsWeijde uit Hardenberg deden mee. Zo waren er in totaal 512 leerlingen uit Zwolle en 152 leerlingen uit Hardenberg.

Tijdens het tweede deel van de uitzending werden de winnaars van de verschillende opdrachten bekendgemaakt. Er waren o.a. winnaars van De Wilgenburg, De Octopus, De Vlieger 3, Koningin Emmaschool, De Springplank, De Werkschuit, De Vlieger 2 en Jenapleinschool. Alle leerlingen hebben de aankomende maanden ook nog tijd voor een bijzondere extra opdracht: een animatie maken over Leo Major. En de winnende animatie? Wint het gesigneerde PEC Zwolle-shirt!

Arie Koning, projectleider Promotie Techniek Deltion; ‘Het is natuurlijk compleet anders dan het fysieke evenement wat wij jaren gewend zijn. Maar het creëert ook nieuwe mogelijkheden!
Zo denk ik er nu al aan, dat door het aanbieden van een digitaal evenement, er jaarlijks nog meer scholen én leerlingen kunnen deelnemen aan Programmeren met Scratch!’

Kijk de uitzending op Deltion.tv terug!

Programmeren met Scratch
De basisschool leerlingen die nu in groep 7 en 8 zitten betreden over ongeveer 10 jaar de arbeidsmarkt. Het is van groot belang dat we ze nu al enthousiasmeren voor de ontwikkelingen van vandaag en morgen, waaronder computational thinking. Dit is het creatief nadenken over het inzetten van digitale tools om een probleem op te lossen. Iets wat vandaag de dag met alle snelle, technische ontwikkelingen steeds vaker een gewilde competentie is!

Het event Programmeren met Scratch is een initiatief van de samenwerkingspartners; Vodafone-Ziggo, Hogeschool Windesheim, Stadkamer Zwolle en het Deltion College.

Meer achtergrond informatie over Programmeren met Scratch vindt u hier

     

Wat ons en onze leerlingen bezighoudt