SMARTCirculair: 60 studenten Bouw niveau 4 ontvangen opdracht van VanWonen over circulair bouwen.

10 januari 2020 12:48 Nieuws

Op dinsdagochtend 7 januari was de officiële briefing van VanWonen in het provinciehuis van Zwolle. 60 3e jaars studenten van de opleiding Bouw niveau 4 gaan 20 weken aan de slag met een opdracht. De studenten gaan een plan ontwikkelen voor VanWonen om 28 betaalbare, circulaire en particuliere woningen in de wijk Stadshagen te realiseren.

Een primeur deze samenwerking; het Deltion College neemt dit jaar voor het eerst deel aan de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair. Een nationale ontwerpwedstrijd waarin studenten uit verschillende technische opleidingen samen strijden om het meest CO2-vriendelijke en vernieuwde bouwontwerp. 18 studententeams, 20 deelnemende scholen en 250 studenten zorgen gezamenlijk voor spraakmakende en klimaatvriendelijke (gebouw)ontwerpen. Elk team werkt voor een lokale opdrachtgever. De opdrachten kunnen gaan over nieuwbouw, herbestemming of renovatie.

“Een circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.”

Studenten van het Deltion College gaan aan de slag met één opdracht van het bedrijf VanWonen uit Zwolle. De studenten onderzoeken de haalbaarheid van betaalbare, circulaire, particuliere woningbouw in deelgebied De Tippe in Zwolle. De opdracht bestaat uit twee delen; de circulaire gebiedsontwikkeling en de circulaire woningbouw.
Bij beide delen komen circulariteit, ecologie, natuurinclusiviteit, energieopwekking, energiebesparing en haalbaarheid en wensen van de opdrachtgever en doelgroep aan de orde. De studenten presenteren hun ontwerpen aan de opdrachtgever en provincie, waarna een winnend ontwerp wordt samengesteld voor inzending van de ontwerpwedstrijd SMARTcirculair.

“Studenten in heel Nederland nemen het voortouw en groeien uit tot ambassadeurs van de circulaire economie.”

Deze opdracht past goed bij waar Deltion voor staat; het bieden van aantrekkelijk, toekomstbestendig en kwalitatief hoogwaardig technisch mbo-onderwijs, voor zowel jongeren, volwassenen als het bedrijfsleven. Door regionale betrokkenheid bij regionale projecten en branchenetwerken is het technisch scholingsaanbod van Deltion compleet en actueel en dragen wij bij aan de wendbaarheid van de beroepsbevolking. Een leven lang.

De samenwerking tussen het Deltion College en VanWonen en de deelname aan het project SMARTCirculair wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel.  
 

Wat ons en onze studenten bezighoudt