Meld je aan voor de online open avond op vrijdag 22 januari

Studenten Deltion ontwerpen voetgangersbrug Hessenpoort

24 februari 2020 Nieuws

Studenten van de opleiding Infra Grond-, Weg- en Waterbouw van het Deltion College gaan een ontwerp maken voor een voetgangersbrug op Hessenpoort. De brug zorgt voor een verbinding tussen het fietspad aan de Diepholtstraat en het recreatieve voetpad langs de watergang tussen Transferro en Zehnder.

‘We willen werknemers op Hessenpoort stimuleren om tussen de middag een wandeling te maken’, zegt projectleider Hans Kollenstaart van de gemeente Zwolle. ‘Daarvoor zijn nu al veel mooie paden aangelegd. Het recreatieve pad langs het water loopt dood en willen we nu met een brug weer doortrekken.’

Fraai en circulair
De gemeente dacht zelf al enige tijd na over een brug die er fraai uitziet én circulair is, een harde eis bij het ontwerp.

‘De standaardoplossingen die we bekeken, voldeden niet aan onze wensen en eisen. Toen werden we benaderd door Deltion of we een opdracht hadden voor studenten om mee aan de slag te gaan.’


Materialen uit de regio
De tweedejaars studenten Infra kregen tijdens een presentatie de wensen en eisen van de gemeente te horen. Zo moet de brug een echte ‘eyecatcher’ worden en zichtbaar en eventueel voelbaar circulair zijn. Ook moeten materialen uit de regio komen, bijvoorbeeld gekapte Zwolse essen of circulair plastic van het Polymer Science Park. ‘Een andere mogelijke oplossing voor een circulaire brug is om hem demontabel te maken, zodat hij in de toekomst op een andere plek opnieuw te gebruiken is’, vult Kollenstaart aan. ‘Maar dit is geen vereiste.

Competitie
De studenten gaan in januari/februari in groepjes hun concept uitwerken en in maart geeft elk groepje een presentatie voor de gemeente. Vanuit deze competitie wordt het beste ontwerp gekozen. Dat wil overigens niet zeggen dat dat ontwerp ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. ‘Het is voor ons de eerste keer dat we op deze manier een brug laten ontwerpen. Normaal gesproken kopen we standaard bruggen of maakt een architect een ontwerp. De uitkomst van dit experiment kan ook zijn dat géén van de ontwerpen geschikt is, maar dan heeft het ons ongetwijfeld nieuwe denkrichtingen opgeleverd.’ Het is nog niet bekend wanneer de brug gebouwd wordt, dit is mede afhankelijk van de uitkomst van de competitie.

Lees het oorspronkelijke artikel via de website van Gemeente Zwolle hier

Wat ons en onze leerlingen bezighoudt