Studenten Bouw/Infra duiken in de wereld van BIM-Challenge, Tinyhouses, Levens Echte Details en meer!

27 januari 2020 Nieuws

In de week van 27 tot en met 31 januari gaan 60 studenten Bouw/Infra bezig met een theorie- en praktijkweek. Tijdens deze week hebben ze geen les, maar mogen ze kiezen uit een praktijk- en/of theorieproject. De studenten konden kiezen uit BIM-Challenge, Tinyhouses, Levens Echte Details of het bouwen van tuinhuisjes voor een goed doel tijdens Praktijkweek Laarman.

De BIM-Challenge is voortgevloeid vanuit het initiatief om de doorstroom mbo-hbo te bevorderen en is in samenwerking met Windesheim bedacht. Om er een volledige week van te maken waarin studenten, naast BIM, ook kunnen kiezen voor een meer praktische invulling, is de ‘Themaweek 5’ bedacht: tussen de studenten zit soms een groot verschil als het gaat om theorie en/of praktijk. Door middel van deze week willen we elke student kennis laten maken met nieuwe onderwerpen en technieken.

De BIM-Challenge is voor de studenten van het Deltion College eigenlijk proefsturen op het HBO.  Multidisciplinaire teams werkten samen een échte praktijkopdracht uit van Van den Berg groep IJsselmuiden, in BIM (het Building Information Model).
In dit digitale model worden in de ontwerpfase van een gebouw bouwkundige elementen al samengevoegd met technische installaties. Het bedrijfsleven staat te springen om toekomstige medewerkers die in de keten kunnen samenwerken en digitaal vaardig zijn.
Op vrijdag 31 januari presenteren de teams tijdens de presentatiemarkt hun ontwerp. Diverse bedrijven uit de regio begeleiden de Challenge én beoordelen samen met de leraren namens de vakjury. De studenten maken tijdens deze presentatiemarkt kan op de publieksprijs en/of de vakjury-prijs. Na deze uitreiking is er een netwerkborrel voor alle betrokkenen en bedrijven uit de Installatie- en Bouwkundewereld.

Naast de BIM-Challenge konden de studenten kiezen uit de volgende projecten:

  • Tinyhouses; Een opdracht waarin studenten een tinyhouse moeten ontwerpen en waarin theorie en praktijk worden gecombineerd.
  • Levens Echte Details; Hoe zien didactische modellen er in werkelijkheid uit? Hier draait het om praktijkkennis. Tijdens het project worden er diverse doorsnedes van bouwprojecten gemaakt. Een kijkje ín een bouwproject helpt de studenten bij hun product- en ontwerpkennis.
  • Praktijkweek Laarman; Hier mogen studenten één of twee tuinhuisjes in Dalfsen bouwen. Het geld wat ze verdienen tijdens deze week gaat naar een goed doel.


Deze projectweek past goed bij waar Deltion voor staat; het bieden van aantrekkelijk, toekomstbestendig en kwalitatief hoogwaardig technisch mbo-onderwijs, voor zowel jongeren, volwassenen als het bedrijfsleven. Door regionale betrokkenheid bij regionale projecten en branchenetwerken is het technisch scholingsaanbod van Deltion compleet en actueel en dragen wij bij aan de wendbaarheid van de beroepsbevolking. Een leven lang.

De BIM-Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Windesheim, het Deltion College, BURO BIM, VD Sluis, Breman, Van Wijnen, Sweco, Kovo, Sacon, Vesten Engineering, Ter Velde en Den Beste en de opdrachtontwikkelaar; Van den Berg groep IJsselmuiden.

Wat ons en onze leerlingen bezighoudt