background

Techniek & ICT

Elektrotechniek

Loading the player ...

Elektrotechniek speelt een belangrijke rol in de samenleving van nu en van de toekomst. Je drukt op een knop en het licht gaat aan of uit. Je zet je computer aan om even aan een verslag te werken of om een spelletje te doen. Je haalt ijsblokjes uit de vriezer voor een koel glas drinken. Ook je mobieltje, je stereo-installatie, verkeerslichten, pinnen, betalen met je chipknip, internetten en tv kijken zijn producten en handelingen waarin elektrotechniek een belangrijke rol speelt. Het gaat zowel om kleine installaties als industriële systemen. Elektrotechniek is onmisbaar om onze maatschappij te laten draaien. In de elektrotechniek zijn continu vakmensen nodig om elektrische aanpassingen te ontwerpen, bouwen, onderhouden en repareren. Werken in de elektrotechniek brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Er zijn bepaalde risico’s aan verbonden: je moet veilig, nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken.

Volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines, liften: het zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Alleen of samen met collega's zorg je ervoor dat machines worden samengesteld en opgebouwd uit verschillende onderdelen. Daarna test je de machine en zorg je voor het installeren en afregelen ervan. Je werkt meestal bij grote metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.

Automatisering in fabrieken, verkeerslichten, ventilatie en verlichting in tunnels, treinen, trams en grote schepen, beweegbare bruggen en sluizen : je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn elektrotechnische industriële producten en systemen voor nodig. Technici moeten deze apparatuur perfect maken, samenstellen, installeren afstellen, inregelen en testen, zodat een veilige en duurzame werking gegarandeerd is.

Beroepen met opleidingen

Hieronder zie je het overzicht van de beroepen met de opleidingen die Deltion in deze richting aanbiedt. Als je op het beroep klikt, lees je meer over het beroep en over de opleidingen. Ook lees je meer over de inhoud van de opleiding, kosten en toelatingseisen. Deze informatie kan je zelf downloaden of uitprinten. Als je een algemeen beeld wilt krijgen van de verschillende opleidingen en beroepen binnen deze richting, vraag dan de afdelingsbrochure aan. Wil je meer weten over stages of de kansen op een baan na het afronden van een opleiding? Ga dan naar stagemarkt.nl of voor kansen op de arbeidsmarkt naar beroepeninbeeld.nl of kansopwerk.nl.

De cursussen
Basis Elektrotechniek
MIT-E Middelbaar Installatie Technicus Elektrotechniek "Integraal ontwerpen"

Twijfel je nog?

Kom dan langs, want in een gesprek kunnen we je nog beter begeleiden in je keuze. Dit kan tijdens onze open dagen of informatieavonden, dan zie je gelijk de Deltion campus. Ook kun je elke werkdag met je vragen terecht bij ons Studenten SuccesCentrum (SSC). Het SSC bevindt zich op de begane grond, direct bij de hoofdingang. Mailen of bellen kan natuurlijk ook, [email protected] of (038) 850 30 00.

cluster image

Leon,Student

‘Mechatronica is een combinatie van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Ik heb de opleiding Werktuigbouwkunde op niveau 4 al afgerond. En nu kan ik ook meer leren over Elektrotechniek.’